Lidiia utvisas till Ryssland: ”Mamma kommer dö direkt”

Publicerad 2022-10-23

RÄTTVIK. Lidiia, 87, flydde från hemmet i Kiev när Ryssland började bomba Ukraina.

Hennes olycka är att hon är rysk medborgare.

Därför ska hon utvisas – till Ryssland.

– Mamma kommer att få en hjärtinfarkt vid ryska gränsen, säger dottern.

Följ ämnen
Ukraina

Lidiia Prokhrenko flyttade från Ryssland till dottern Zhanna i Ukraina när maken dog, och har sedan länge ett ukrainskt permanent uppehållstillstånd.

Men medan ukrainska medborgare som flyr kriget kan få tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, så gäller inte det ryska medborgare som bor i Ukraina. Därför ska Lidiia utvisas. Men inte till sitt hemland, utan till Ryssland, som hon lämnade för 17 år sedan.

– Jag har ingenting kvar där. Ingen lägenhet, ingenting, säger Lidiia.

När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari sökte Lidiia som så många andra kievbor skydd.

– Hon fick hjälp av grannar och satt i källaren varje dag i början. Det var ett helvete, berättar dottern Zhanna Mikolayenko, 58, som är ukrainsk-svensk medborgare och gift med rättviksbon Per-Erik Eriksson.

I mars flydde Lidiia från kriget tillsammans med dotterns sonhustru. Efter fyra dygns resa kom Lidiia fram till Nynäshamn den 15 mars. Men till skillnad från sina ukrainska medresenärer togs hon inte emot med öppna armar.

”Inte snälla mot gamla”

I början av september avslogs asylansökan, som hon uppmanats att lämna in. Trots att hon haft en hjärtinfarkt, lider av högt blodtryck, dåligt minne och har gått ner tio kilo sedan krigsstarten.

– Det stresspåslag som skulle följa på en resa till Ryssland skulle kunna vara direkt livshotande för Lidiia, skriver hennes advokat Cemal Özkan i sin inlaga till Migrationsverket, med hänvisning till ett läkarintyg.

Dottern Zhanna håller med:

– Ryska säkerhetstjänsten FSB tar hand om och frågar ut de som varit i Ukraina. De är inte snälla mot gamla människor. Jag tror hon kommer att få en hjärtinfarkt vid gränsen. Hon kommer att dö direkt.

Zhanna jämför med när Migrationsverket förhörde Lidiia första gången. Lidiia var själv då, hade bara med sig en rysk tolk på telefon och fick samma frågor om och om igen av handläggaren.

– Hon började gråta och blev väldigt stressad, säger Zhanna, och konstaterar att FSB:s utfrågning kommer att bli mycket tuffare.

”Ryssarna ser mig som fiende”

Mor och dotter är också övertygade om att Lidiias koppling till ukrainska soldater kommer att skapa problem vid ryska gränsen. Dottersonen är soldat i ukrainska armén, och dotterns ex-make är högt uppsatt i ukrainska undererättelsetjänsten.

– Ryssarna ser mig som en fiende, konstaterar Lidiia.

Dessutom är dottern övertygad om att Lidiia i förhör kommer att kalla kriget för krig, inte ”militär specialoperation”, vilket är förbjudet och kan resultera i fängelse.

– Mamma kommer att säga att ”min dotterson krigar”. Hon säger alltid sanningen. De kommer att skicka henne i fängelse, säger Zhanna.

Skulle hon kunna åka tillbaka till Ukraina i stället?

– Nej, ryssarna beskjuter Kiev igen. Och min son krigar och kan inte ta hand om henne, säger Zhanna.

Lidiias ryska pension som tidigare skickades till Kiev har dessutom dragits in efter krigsstarten.

Hennes svärson Per-Erik Erikson är upprörd:

– Det är tamejfan skandal att hon inte får stanna. Lidiia är snäll som en kattunge, konstaterar han.

Migrationsverket anser att Lidiias hälsotillstånd inte är så allvarligt att hon inte klarar att utvisas. Ytterligare skäl till utvisningen redovisas i faktarutan längre ner.

Lidiias advokat har överklagat utvisningen.