Regeringssamarbetet skakar efter krismötet: ”Frostigt”

Publicerad 2024-05-17

Stämningen mellan regeringspartierna uppges vara rejält dålig efter krismötet om SD:s trollfabriker på torsdagen.

Enligt regeringskällor prövas nu samarbetet mer än någonsin.

– Ulf tror att han har haft Johan i fickan, säger en uppgiftslämnare.

Efterspelet efter krismötet mellan Tidöpartierna om SD:s trollfabriker fortsätter.

Samarbetet mellan de fyra partierna skakar betänkligt efter att Sverigedemokraterna vägrat möta Liberalernas krav om att SD ska upphöra med att arbeta med anonyma konton i sociala medier.

Men även regeringssamarbetet mellan M, KD och L ska enligt flera källor vara i gungning.

”Har inte kommit med några idéer”

På fredagen gick L ut med ett förslag om att förbjuda användningen av anonyma konton. L söker stöd för förslaget från samtliga partier i riksdagen.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna har uttryckt svalt intresse för förslaget, som först kräver en gedigen och därmed tidsödande utredning.

En uppgiftslämnare med insyn beskriver stämningen mellan regeringspartierna som ”frostigt”.

Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson.

Inför mötet mellan partisekreterarna på torsdagen ska Liberalerna ha fört fram sina krav på SD för M och KD.

Men när mötet hölls med SD fanns inget stöd för L:s krav.

– Moderaterna har inte kommit med några idéer, säger en källa inom regeringspartierna.

KD: ”Ett konstruktivt samtal”

Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin vill inte kommentera samtalen som fördes, varken mellan regeringspartierna eller Tidöpartierna.

– Jag kommenterar inte våra samtal. Jag kan konstatera att det var ett konstruktivt samtal mellan samtliga partier, säger hon.

– Vi upplever att det är bra att Sverigedemokraterna städar i sina led.

När du säger ”städar”. Är det alltså att SD tar bort ett antal inlägg och anordnar en utbildning för två av sina medarbetare som du syftar på då?

–Ja, de städar. De vidtar åtgärder och visar att de har tagit felsteg och det är bra. Sedan finns det en större diskussion om den politiska samtalet i stort.

Partiledarna presenterade regeringsunderlaget vid en presskonferens i oktober 2022. Nu uppges regeringssamarbetet skaka rejält.

Liberalerna har nu hamnat i en mycket svår sits. Stora delar av L sätter tryck på partiledningen att agera hårdare mot SD såväl som M och KD.

”Måste syna Sverigedemokraterna”

Flera L-källor uppger att partiet är stressat av de låga opinionssiffrorna inför EU-parlamentsvalet i juni och att bråket om SD:s trollfabrik, där SD inte möter L:s krav, minskar partiets chanser att klara spärren för att ha kvar sitt mandat i Bryssel.

Att man nu ser ut att köras över av de andra Tidöpartierna försämrar, enligt källorna, partiets utgångsläge i valrörelsen ytterligare.

– Vi måste syna Sverigedemokraterna. De är lika beroende av oss som vi är av dem, säger en källa i L.

”Desperat”

En centralt placerad källa i partiet använder ordet ”desperat” för att beskriva hur ledningen har försökt hantera situationen. Moralen i partiet i valrörelsen är nu mycket låg, säger en annan källa.

Inför att L gick ut med utspelet om att förbjuda anonyma konton på fredagen ska M och KD ha hört av sig till partiet med synpunkter på att L gick vidare med förslaget.

Men L körde på.

Flera högt uppsatta liberaler beskriver en stor besvikelse på Moderaterna, som inte uppges vilja agera för att få SD att ge efter för Liberalernas krav.

– Ulf tror att han har haft Johan i fickan, men Johan har för första gången markerat tydligt sedan samarbetet slöts, säger en källa inom regeringssamarbetet.