Kristersson: Stor förståelse för Turkiet

Publicerad 2022-11-05

Statsminister Ulf Kristersson

Sveriges regering tar avstånd från de kurdiska grupperna YPG och PYD.

Nu kommenterar statsminister Ulf Kristersson regeringens nya inställning.

– Vi ska inte ha politiska samarbeten med organisationer som står så nära PKK, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Den svenska regeringen tar avstånd från den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD. Det säger utrikesminister Tobias Billström i Ekots lördagsintervju.

Enligt Billström finns det för nära band mellan grupperna och PKK, något som kan skada Sveriges och Turkiets relationer.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger han.

Senare under lördagsförmiddagen kommenterar statsminister Ulf Kristersson kommentaren om de kurdiska organisationerna.

– Vi ska inte ha politiska samarbeten med organisationer som står så nära PKK, säger Ulf Kristersson i TV4 Nyhetsmorgon.

Kristersson: Vill inte ha oro i Turkiet

Att ta avstånd från YPG och PYD är ett av Turkiets krav för att godkänna Sveriges medlemsansökan till Nato. Organisationerna är dock inte terrorstämplade av EU eller Nato i nuläget.

– PKK är en terrorstämplad organisation och vi är medvetna om att det samlas in pengar på svensk mark. Vi har stor förståelse för att Turkiet är mycket bekymrade över detta, säger Kristersson.

Enligt Kristersson är den stora förändringen ställningstagandet i Sverige.

– Det kommer alltså inte gå att bedriva verksamhet på svensk mark som i grund och botten syftar till att stötta PKK:s terrorverksamhet mot Turkiet, fortsätter han.

Beslutet att ta avstånd från de kurdiska organisationerna sker inför Ulf Kristerssons möte med Turkiets president Erdogan på tisdag i Turkiet, där Sveriges Natomedlemskap ska diskuteras.

Följ ämnen i artikeln