Ulf Kristersson besöker Turkiet 8 november

Expert om Bloombergs juniuppgifter: Måste lösas innan

Publicerad 2022-11-03

Datumet är här – 8 november reser statsminister Ulf Kristersson till Erdogan för att diskutera Sveriges Natoansökan.

Samtidigt rapporterar Bloomberg att Turkiet med största sannolikhet inte kommer släppa in Sverige före juni nästa år.

– Man ska inte ha några illusioner om att det med säkerhet löser sig i samband med det turkiska valet, säger förre ambassadören Michael Sahlin i Aftonbladet TV.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om brevväxlingen mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson (M), som meddelat Turkiet att han står redo att åka till Ankara med kort varsel och att han tar Turkiets oro för terrorism på stort allvar.

I slutet på oktober bjöd Erdogan in Kristersson till Ankara för ett möte – och nu står det klart att det kommer att äga rum på tisdag, erfar Aftonbladet.

Något som regeringen senare under kvällen bekräftade.

”Den 8 november besöker statsminister Ulf Kristersson Ankara för samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

På agendan finns den svenska Natoansökan som president Erdogan trots möten, samtal och skriftliga överenskommelser inte velat godkänna.

I SVT:s ”30 minuter” uppgav Turkiets Sverigeambassadör Yönet Can Tezel att Sverige måste genomföra de utlämningar Turkiet begärt för att få grönt ljus.

Experten: Blir svårt att hålla uppe tempot

Under torsdagskvällen rapporterar också Bloomberg, med hänvisning till källor, att Turkiet med största sannolikhet inte kommer att godkänna Sverige Natoansökan innan juni nästa år då det är val i landet.

Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Turkiet, är skeptisk till en sådan lösning.

– Man ska inte ha några illusioner om att det med säkerhet löser sig i samband med det turkiska valet, för vem vet vad det valet resulterar i, säger han i Aftonbladet TV och fortsätter:

– Jag skulle snarare säga att det här kommer lösas dessförinnan, därför att det ”Nato-måste” lösas långt dessförinnan, och med långt dessförinnan menar jag då någonstans i januari-februari. Annars börjar det bli svårt för Nato att hålla tempot uppe i uppbyggandet av ett motstånd mot det ryska aggressionen.

Följ ämnen i artikeln