Fastator tillsätter intern utredning efter avslöjande

Publicerad 2023-11-20

Efter Aftonbladets artiklar om avslöjandet att Fastators vd Joachim Kuylenstierna planerat penningtvätt, inleder nu företaget en intern utredning.

– Styrelsen i Fastator ser extremt allvarligt på den information som har kommit fram i materialet, säger styrelseordförande Björn Rosengren i ett pressmeddelande

I en inspelning hörs börs-vd:n Joachim Kuylenstiermna beskriva upplägg för penningtvätt.

Samtalet har blivit känt genom den nuytgivna boken ”Operation Playa: kokainets väg till Sverige” och där hörs Kuylenstierna berätta hur han gör för att undvika insyn i sina bolag.

– Sen kan vi stoppa in... du vet. Jag har ju folk som sitter, jag stoppar in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen för det här börsbolaget. Så då innebär det att det är helt vattentätt, det är aldrig någon som kommer att titta på det här bolaget, säger Kuylenstierna i samtalet som Aftonbladet tagit del av.

Vill gå till botten

Efter avslöjandet agerar nu fastighetsbolaget Fastator – där Kuylenstierna är storägare.

– Det tillvägagångssätt som återges i Aftonbladets artikel vore olagligt och är på intet sätt förenligt med hur vi bedriver vår verksamhet.”, säger Fastators styrelseordförande Björn Rosengren i ett pressmeddelande.

När Björn Rosengren först fick höra om det inspelade samtalet kommenterade han det så här:

–  Det låter jävligt ruskigt.

Senare uppgav han att Fastator grundats på ett helt regelrätt sätt

– Fastator har startats med kapital som är hundra procent cleant. Det har inte gått till på det sättet som han säger i avlyssningen. Det har vi gjort en noggrann kontroll på, sa Rosengren då.

Joachim Kuylenstierna.

Styrelsen tillsätter nu en intern utredning för att ”gå till botten med den information som har kommit fram”.

”Skulle utredningen komma fram till att det föreligger något olagligt i Joachim Kuylenstiernas förehavanden kopplat till hans engagemang i Fastator kommer det att hanteras. Resultatet av utredningen kommer att delges marknaden”, skriver styrelsen i pressmeddelandet.

Under måndagen har Fastators aktie fallit kraftigt och hade vid lunchtid gått ner med mer än åtta procent.

Utsatt för utpressning

Joachim Kuylenstierna har också uppmärksammats av andra skäl, då DN under måndagen rapporterat att han misstänks ha blivit utsatt för utpressning av personer med koppling till Rawa Majids nätverk Foxtrot.

Enligt en polisanmälan från 7 oktober fick Kuylenstierna flera hot skickade till sig och uppmanades betala ut en påstådd skuld på 100 miljoner kronor till en okänd person, skriver DN.