Mänsklighetens framtid stod på spel när Altman sparkades

Vändningen: Kan vara på väg tillbaka

Publicerad 2023-11-19

På ytan var det bara en styrelse som sparkade företagets vd.

I själva verket stod mänsklighetens framtid på spel i fredags.

Sam Altman, vd för ChatGPT:s ägarbolag, kickades ut eftersom han underskattade risken för att AI ska ta över världen, enligt källor.

Efter techföretaget OpenAI:s succélansering förra året av textroboten ChatPGT – som snabbt fick hundratals miljoner användare – åkte vd:n Sam Altman på världsturné och mötte ledare i 22 länder.

I fredags verkade en av techindustrins frontfigurer kraschlanda när han plötsligt avskedades från OpenAI med motiveringen att ”han var inte helt uppriktig i sin kommunikation med styrelsen”.

Men det var inte hela sanningen, uppgav tidningarna The New York Times och The Washington Posts källor. Enligt dem tyckte fyra av sex styrelsemedlemmar att Altman inte tog tillräckligt mycket hänsyn till riskerna med AI.

Två av styrelsemedlemmarna, Helen Toner och Tasha McCauley, är nära knutna till stiftelsen Open Philantrophy, som stödjer projekt som ska hindra AI från att orsaka en katastrof för mänskligheten, konstaterar The Washington Post.

Har gasmasker från israeliska armén hemma

En annan styrelsemedlem, företagets ledande forskare Ilya Sutkever, som tillsammans med bland andra Sam Altman och Elon Musk grundade OpenAI 2015, har skapat en avdelning inom företaget som bara sysslar med att förebygga potentiella risker med framtida AI-produkter.

Det senaste året har Sutkever, med stöd av många anställda, varit inblandad i en maktkamp mot vd:n, där företagets vision om att ”utveckla AI för mänsklighetens bästa” ska ha stått mot Altmans vilja att tjäna pengar på att bygga konsumentprodukter, enligt The Washington Post.

Sam Altman

Sam Altman, en 38-årig vegetarian och prepper som berättat att han bland annat har ett lager med gasmasker från israeliska armén hemma, fick sin första dator som 8-åring och bor i Kalifornien.

Han har en helt annan framtoning än till exempel Metas tillbakadragne vd Mark Zuckerberg, och till skillnad från andra höga chefer i techindustrin har han gärna diskuterat AI och ChatGPT med amerikanska politiker.

Dessutom på ett sätt som till synes motsäger de nya uppgifterna om hans AI-riskbenägenhet.

– Vi anser att regeringen måste skapa regler för att minska riskerna med allt starkare modeller, sade Altman till exempel inför amerikanska kongressen i maj.

”Som att läsa sin egen dödsruna”

I går lördag fick historien en ny twist, när både The New York Times och The Washington Post rapporterade att Microsoft, som investerat 13 miljarder dollar i OpenAI, nu trycker på att för att återinsätta Sam Altman som företagets vd.

Fredagens nyheter om Altmans avskedande ska ha spritt chockvågor både bland investerare och företagets anställda. The New York Times menar att den oväntade nyheten bara går att jämföra med när Steve Jobs avgick som styrelseordförande i Apple 1985.

Tolv år senare återvände Jobs till Apple. Kanske återkommer Altman – som hade Jobs som barndomsidol – snabbare än så till OpenAI.

Själv tyckte Sam Altman att fredagens avskedande var en oväntat trevlig upplevelse. På plattformen X skrev han:

– Det här var en märklig erfarenhet på många sätt. Det var lite som att läsa sin egen dödsruna medan du fortfarande är vid liv. Vilket fantastiskt flöde av kärlek!

Följ ämnen i artikeln