Jamal El-Haj skyr frågor – fortsätter driva Palestinafrågan i riksdagen

Publicerad 2023-10-09

Efter attackerna i Israel har S-ledamoten Jamal El-Hajs påstådda Hamaskopplingar återigen kommit upp till ytan.

Socialdemokraten har lagt locket på, men fortsätter att arbeta med Palestina-frågan i riksdagen.

”För många av världens över tolv miljoner palestinier upplevs staten Israels tillkomst och historia som ett kontinuerligt pågående övergrepp mot palestinierna”, skriver Jamal El-Haj i en färsk riksdagsmotion.

Följ ämnen

Under partiledardebatten i SVT på söndagen gick SD-ledaren Jimmie Åkesson till attack mot Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet då han påstod att deras fördömanden av Hamas attacker i Israel inte är pålitliga.

Jimmie Åkesson pekade särskilt ut Socialdemokraterna då han tog upp S-ledamoten i riksdagen Jamal El-Haj, som i somras deltog på en Palestinakonferens i Malmö vars ordförande ska ha haft kopplingar till Hamas.

Under konferensen satt socialdemokraten bredvid ordföranden, Amin Abu Rashid, som enligt uppgifter senare greps i Nederländerna misstänkt för att ha skickat pengar till organisationer kopplade till Hamas.

Även Moderaterna gick under gårdagen ut med ett krav på att S måste agera ytterligare mot El-Haj. Partisekreterare Karin Enström (M) påpekade i ett inlägg på Facebook att El-Haj ännu inte tagit avstånd från attackerna i Israel.

El-Haj har tagit timeout från sitt uppdrag i riksdagens utrikesutskott, men i övrigt arbetar han vidare som riksdagsledamot.

Men den folkvalde riksdagsledamoten har valt att inte göra sig tillgänglig för intervjuer eller svara på frågor, trots flera förfrågningar från Aftonbladet.

Amin Abu Rashid och Jamal El-Haj.

Har lyft Palestina i nya motioner

S-ledamoten har fortsatt sitt arbete i riksdagen. Så sent som i förra veckan lämnade han in två riksdagsmotioner om relationen mellan Israel och Palestina.

”Hamas är en terroriströrelse, född ur extrema omständigheter och vars mål vi inte delar. Hamas kontroll över Gazaremsan har inte främjat demokrati och fred”, skriver El-Haj i en av motionerna.

Han kräver att Israel ska lämna Västbanken och att den svenska regeringen ska verka inom EU och FN för att ”förhindra den annektering av ockuperat palestinskt territorium som pågår”.

”Den israeliska ockupationen av och bosättarpolitiken i Palestina måste upphöra”, skriver El-Haj vidare i sin motion.

Motionen är signerad av flera S-toppar, däribland Annika Strandhäll och Peter Hultqvist, och förordar en tvåstatslösning.

Magdalena Andersson har försvarat Jamal El-Haj. Under partiledardebatten på söndagen hävdade S-ledaren att hennes partikamrat är den riksdagsledamot som flitigast stämplat Hamas som en terrororganisation.

– Han har ägnat sitt politiska liv åt att kämpa mot Hamas, sa Magdalena Andersson.

Jamal El-Haj i riksdagen.

”Pågående övergrepp mot palestinierna”

I den andra av de två motionerna som Jamal El-Haj nyligen lämnade in lyfter han den så kallade ”Nakbadagen”.

”’Den stora katastrofen’, var flykten och fördrivningen av invånare från de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel under 1948 års arab-israeliska krig”, skriver S-ledamoten i motionen där han kräver att dagen ska uppmärksammas i Sverige.

”För många av världens över tolv miljoner palestinier upplevs staten Israels tillkomst och historia som ett kontinuerligt pågående övergrepp mot palestinierna”, står det vidare i motionen.