Mannens förklaring: Därför låg kvinnan i frysboxen

Publicerad 2023-07-04

Kvinnan låg död i sambons frys i fem år.

Nu ger han sin förklaring till varför hon aldrig begravdes.

– Det rann ut i sanden, säger mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck.

Den misstänkta mannen, som är i 55-årsåldern, lades in på sjukhus i mars. I samband med det berättade han att han förvarade sin döda sambo i sin frys i hemmet.

När kvinnans kropp hittades greps mannen och sedan dess har han suttit häktad, misstänkt för brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott.

Men hur kvinnan dog är ännu okänt. Efter att obduktionen blev klar lades misstankarna om mord ner. Enligt mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck ska kvinnan ha hittats död i parets säng i januari 2018.

Den misstänkta mannen har själv uppgett att han tror att hon dog av cancer.

– Han hittade henne död och la henne i frysen för att hon inte skulle ruttna, säger Stefan Liliebäck.

Samboparet vid en sommarfest för flera år sedan. Ingen av dem ville bli begravda på kyrkogården, enligt mannens försvarsadvokat.

”Skulle begravas på gården”

Till NWT, som rapporterade om det först och som också pratat med försvarsadvokaten, säger han att mannen och kvinnan hade en gemensam önskan om att deras begravningar inte skulle vara förknippade med kyrkan.

– De ville inte bli begravda på en allmän begravningsplats utan på gården faktiskt. Så han stoppade henne i frysen för att i ett senare skede begrava henne på tomten, säger Stefan Liliebäck.

Varför begravdes hon inte?

– Det rann ut i sanden. Han har ingen närmare förklaring, säger Stefan Liliebäck.

Åtal väntas i veckan

Paret bodde tidigare i Norge innan de flyttade till Sverige. De ska då ha hållit sig mycket för sig själva. Men både grannar och kvinnans anhöriga reagerade då kvinnan slutade synas i området.

Hennes släktingar har därefter försökt få kontakt med henne men utan reslutat. För några år sedan anmäldes kvinnan till slut som försvunnen.

Kvinnans anhöriga blev oroliga när de inte fick kontakt med henne. Efter fem år hittades hon död i en frys i hemmet.

Under våren delgavs han även misstankar om grovt bedrägeri.

– Bedrägeriet består i att misstänkt haft tillgång till målsägandens konton och därigenom tagit del av den pension som kommit in till hennes konton. Gärningen är att bedöma som grov på grund av att den varit systematisk och avsett ett betydande värde, cirka 1 300 000 kr, har åklagare Linda Karlsson tidigare sagt.

I veckan väntas åtalet komma. Hur mannen kommer att ställa sig till misstankarna om bedrägeri är inte klart än.

– Jag funderar nu på hur man ska gestalta någon inställning från hans sida, jag har inte bestämt mig ännu, säger Stefan Liliebäck.

Dödsorsaken är okänd, men misstankarna om mord är avskrivna.

Följ ämnen i artikeln