L:s svar på avgångskravet: ”Nej, absolut inte”

Publicerad 2023-06-12

Sverigedemokraternas skärpta krav på att rikspolischefen Anders Thornberg bör avsättas möter motstånd från regeringspartiet Liberalerna.

– Jag tror att problemet är så mycket större än att byta ut en enda person, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Juno Blom.

Den gångna helgens grova våld, med skjutningar i Stockholmsförorten Farsta i södra Stockholm som slutade i flera dödsfall, har fått Sverigedemokraterna att skärpa kravet på att rikspolischef Anders Thornberg avgår.

Partiet kräver nu förhandlingar med regeringen i frågan. Om regeringen inte går med på avgångskravet, är SD redo att ta upp frågan när Tidöavtalet ska omförhandlas under hösten.

Men från Liberalerna är intresset för att byta ut rikspolischefen svalt. Partiets ledamot i justitieutskottet tillika rättspolitiska talesperson, Juno Blom, tror inte att ett byte i polisledningen är svaret på den våldsvåg som sköljer över Sverige.

– Det absolut viktigaste nu är att hålla i och hålla ut. Att tro att det löser sig bara för att Thornberg försvinner. Nej, absolut inte, säger hon.

 Liberalernas rättspolitiska talesperson Juno Blom.

– Jag tror att problemet är så mycket större än att byta ut en enda person.

”Förenklad bild”

Juno Blom säger vidare att hon lämnar uppgiften att utse vem som ska styra polisen till justitieminister Gunnar Strömmer (M). Vad Juno Blom vill ha är rejäla omtag på området som rör förebyggande insatser. En del i det är att se till att polisen bygger upp förtroende på plats i de utsatta områdena, anser hon.

– Man får inte göra en förenklad bild. Man kan hålla på och diskutera polisens omorganisation och de resurser de har.

– Det finns så starka krafter i de här områdena som försöker slå split i samhällsproblemen. Det kräver en närvaro. Jag kan förstå att det är en jätteutmaning, men ska vi jobba parallellt så måste vi freda, så att vi har poliser som har den där lokala närvaron, som bygger förtroende och bryter tystnadskulturen.

Särskilt är det dock insatser på plats i områdena som efterfrågas av Juno Blom. Då handlar det bland annat om ett hårdare föräldraansvar, mer stöd till socialsekreterare och högre krav på familje- och Sis-hem.

– Vi måste arbeta på två fronter med full kraft, säger Juno Blom.

Aftonbladet har sökt Anders Thornberg för en kommentar, men rikspolischefen avböjer intervju.