Jimmie Åkessons svar till Johan Pehrson ”Ingen diskussion”

Publicerad 2023-04-25

L-ledaren Johan Pehrson hävdar att Tidöavtalet är en arbetsplan och att många punkter blir svåra att förverkliga.

Den tolkningen delar inte SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Tidöavtalet ska genomföras. Det är ingen diskussion. Det vet Johan Pehrson, säger han.

Tidöavtalet slöts mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna i oktober förra året och möjliggjorde att Ulf Kristersson kunde bilda regering.

I en intervju med Sydsvenskan säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson dock att många punkter i det 63-sidiga avtalet kommer att vara svåra att förverkliga efter att de utretts. Avtalet anger inriktningen i regeringens arbete och inte de exakta reformplanerna, anser han.

– Tidöavtalet är ju en arbetsplan, ett dokument för mandatperioden. Den inriktningen är helt nödvändig för Sverige, säger Pehrson till tidningen.

”Avtalet är grunden för att han sitter i regeringen”

När Aftonbladet frågar Jimmie Åkesson om han delar Pehrsons tolkning av Tidöavtalet brister SD-ledaren ut i skratt.

Jimmie Åkesson (SD).

– Det är inte så jag tolkar Tidöavtalet. Tidöavtalet ska genomföras. Det finns väldigt detaljerade saker i Tidöavtalet, just för att det ska genomföras. Det är ingen diskussion. Det vet Johan Pehrson.

Jimmie Åkesson är osäker på om Pehrson är rätt citerad i intervjun, eftersom det han säger ligger så långt ifrån hans tolkning av avtalet.

– Tidöavtalet är hela grunden för att han sitter i regeringen. Det är jag övertygad om att han är medveten om.

Johan Pehrson (L).

Finns ingen alternativ tolkning

Han säger att det kan uppstå tolkningstvister, om punkterna i förslagen är förenliga med internationella konventioner och krav på rättssäkerhet. Det låter som att era prioriterade områden kan stoppas om det inte är förenligt med exempelvis Europakonventionen, är det så?

– Vi är överens om Tidöavtalet, det som står där gäller. Det finns ingen alternativ tolkning. Sedan finns det vissa delar som är mer eller mindre konkreta. De sakerna som är mindre konkreta måste man förhandla om.

Är det inte ett problem att ni tolkar det på olika sätt?

– Jag har inte upplevt att vi under det här halvåret har tolkat avtalet på olika sätt, det här förvånar mig lite. Jag vet inte heller om det är precis så här som han har sagt, eller om citatet är ryckt ur sitt sammanhang. Jag får säkert anledning att få det förklarat för mig när jag träffar honom.