Regeringen går fram med lotteriförbudet

Publicerad 2023-06-19

Regeringen går nu formellt fram med politik för att förbjuda politiska lotterier.

En utredning tillsätts, enligt uppgifter till Aftonbladet. Senare under kvällen bekräftade regeringen uppgifterna i ett pressmeddelande.

– Alla partier behöver ibland ställa sig över egenintresset för se till hushållen och samhällets bästa, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till Aftonbladet.

Kritiken från oppositionen har inte varit nådig mot regeringen och Sverigedemokraternas utspel om lotteriförbud. SD-toppen Tobias Andersson har rakt ut sagt att syftet är att strypa Socialdemokraternas inkomster från A-lotteriet. Statsminister Ulf Kristersson (M) har motiverat förändringen med att han vill öka transparensen för bidrag till partier samt motverka spelmissbruk. 

Magdalena Andersson (S) ser förslagen som en riktad attack mot politiska motståndare.

– Det är ett sätt att försöka tysta kritiska röster. 

Magdalena Andersson (S) är kritisk mot förslaget.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer regeringen i dag att lägga fram ett utredningsdirektiv om att förbjuda lotteriverksamhet för politiska partier.

Något som senare under kvällen bekräftades i ett pressmeddelande.

Utredarnas uppdrag är att titta på två möjliga vägar. Den ena är att göra så att politiska lotterier inte ska kunna få licens. Den andra är att skärpa kraven och stärka konsumentskyddet, till exempel genom krav på att informera om att överskottet från spelet går till partipolitisk verksamhet.

Frågan om att utreda partilotterierna har diskuterats länge – nu är det på tiden att något händer, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till Aftonbladet.

– Att värna transparensen kring den fria finansieringen är viktigt i en demokrati. Det är viktigt att veta varifrån pengarna kommer. Det är den ena delen. Det andra är att spelmarknaden är i behov av mycket reglering och tillsyn. Det är tveksamt om de som ska till att regleringen är på plats också har egenintresse på samma marknad.

Magdalena Andersson har sagt att det här är ett slag mot dem. Vad säger du om den kritiken?

– Alla partier behöver ibland ställa sig över egenintresset för se till hushållen och samhällets bästa. Spelmarknaden är ju i behov av tillsyn, och är det då rimligt att politiska partier är stora intressenter på den marknaden? Det är inte säkert att det är en bra lösning.

Kristersson vill lägga ner

Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU äger  A-lotterierna, med Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten. Även Moderaterna har ett lotteri, som är betydligt mindre än Socialdemokraterna.

Ulf Kristersson (M) har dock sagt att M var emot politiska lotterier även när den verksamheten startades.

– Vi gjorde det närmast i protest, Socialdemokraterna kan inte ensamma hålla på med detta. Vi vill lägga ner de här lotterierna, sa Kristersson till Aftonbladet i början av maj.

Följ ämnen i artikeln