Rädslan i öst efter Wagnerchefens exil: ”Seriemördare i Belarus”

Publicerad 2023-07-03

Wagnerchefen har landat i Belarus.

Nu vädjar grannländerna till Nato om förstärkning.

– Wagners seriemördare i Belarus skulle riskera instabilitet i alla grannländer, säger Litauens president Nauseda.

Följ ämnen

Nederländska premiärministern Mark Rutte och Natos generaldirektör Jens Stoltenberg träffade under tisdagskvällen ledare från sex Nato-länder i Haag. Meddelandet var tydligt från Belarus grannländer: Wagnerchefen Jevgenij Prigozjins flytt till Belarus kommer att öka instabiliteten i regionen.

– Det här är oerhört oroväckande och vi måste ta tuffa beslut. Nato måste svara väldigt hårdhänt, sa polska presidenten Adrzej Duda.

Enligt uppgifter till flera internationella medier håller en Wagnerbas för 8 000 soldater på att byggas sydost om Minsk.

– Om Wagner stationerar sina seriemördare i Belarus kommer alla grannländer riskera större instabilitet, säger Litauens president Gitanas Nauseda.

Från vänster: Litauens försvarsminister Arvydas Anasauskas, Tysklands försvarsminister Boris Pistorius, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Litauens president Gitanas Nauseda på den tysk-litauiska militärövningen ”Griffin Storm 2023” norr om Vilnius på måndagen.

”Kommer försvara varje centimeter”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att alliansen kommer gå med på att stärka försvaren i alla Nato-länder som svar på Wagnerchefens drag. I synnerhet de länder som gränsar till Belarus.

– Vi kommer att ta ytterligare steg under det kommande toppmötet för att stärka vårt kollektiva försvar med högberedskapstrupper och andra resurser, sa Stoltenberg.

Han förtydligade att Nato kommer att försvara sig mot alla former av hot från ”Moskva eller Minsk”.

– Budskapet till Moskva och Minsk är tydligt: Alliansen kommer att försvara varje medlemsland och varje centimeter av Natos territorium, sa Stoltenberg.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjins flyttar till Belarus, vilket enligt grannländerna ökar instabiliteten i regionen.

Efter invasionen i Ukraina i februari 2022 stärkte Nato upp försvaret i sina östra medlemsländer. Multinationella trupper tillsattes i Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien. Under måndagen meddelade Tyskland att landet erbjuder sig att bidra med en brigad på 4 000 soldater i Litauen för att stärka Natos närvaro österut.

Stoltenberg sa under måndagen att man ska kalla till ett krismöte de kommande dagarna för att försöka lösa de turkiska motsättningarna kring Sveriges Natomedlemskap.

Natos toppmöte hålls den 11–12 juli i Vilnius.

Följ ämnen i artikeln