Stridspilotens blodiga selfie blev viral – berättar om dramatiska natten

Publicerad 2022-12-10

Han sköt ut sig som en katapult ur sitt jaktplan.

Sen tog han en selfie för att se hur skadad han var och seglade ner mot ett fält.

Det blodiga ansiktet har fått otaliga visningar och hyllats av presidenten.

Nu berättar stridspiloten Vadym om natten i oktober som gjorde honom till ”Ukrainsk hjälte”.

Följ ämnen
Ukraina

”Ukrainsk hjälte”.

Utmärkelsen är en av de finaste en ukrainsk soldat kan få. I veckan fick stridspiloten Vadym Voroshilov titeln av president Volodymyr Zelenskyj. Men ingen förstod exakt vad han gjort som var så speciellt.

Förrän nu.

Vadyms instagramkonto är i vanliga fall tapetserat med bilder från skyn, selfies i hjälm eller poserandes vid sidan av sitt jaktplan MiG-29. Ukrainska slagord i bildtexterna. Han är 28 år och beskrivs som den bästa stridspiloten i landet, enligt Pravda och flera ukrainska medier.

Sköt ner kamikazedrönare

Den 6 december publicerade han en annan bild, som stack ut. En närbild på hans ansikte, täckt i blod. Hjälmen och syrgasmasken på. Tummen upp i högra hörnet av fotot. Men ingen förklaring till vad som hade hänt.

Nu berättar han om vad som ska ha hänt natten den 12 oktober. Arbetspasset var till en början ganska vanligt. Det säger han enligt en engelsk översättning i en video som publicerats av ukrainska armén. Han började klockan fyra på morgonen. Flyglarmet ljöd och han sköt ner tre kamikazedrönare, sen tillbaka för en vanlig arbetsdag på flygbasen. Senare på kvällen ljöd flyglarmet igen.

Han kastade sig in i sitt plan och lyfte på nytt och säger att han sköt ner fyra nya ryska mål. Han kom sen ikapp en drönaren, sköt och träffade. Men det gick inte exakt som planerat, berättar han.

– Den exploderade och delar träffade mitt plan. Det krossade min vindruta, alltså glaset i cockpit.

Vadym berättar att han förstod att han var skadad. Inte allvarligt, men han hade fått problem.

– Blodet forsade in i mina ögon och gjorde så att jag inte kunde se och jag hade svårt att bedöma situationen. Min första tanke var att jag inte ville skjuta ut mig. Jag såg att det fanns ljus och någon form av bebyggelse framför mig, säger han.

Seglade ner i fallskärm

Planet hade skadats och Vadym berättar att han inte kunde styra och kontrollera det fullt ut. Han såg ett mörkt område framför sig och gissade att det var ett fält där ingen bodde och styrde mot åkern.

– Då började det brinna inne i cockpit och när lågorna började nå mig sköt jag ut mig snabbt, säger han.

När han hängde i selen med fallskärmen ovanför sig och seglade ner mot marken tog han upp mobilen och filmade sig själv. Han använde kameran som en spegel för att se hur skadad han var. I filmen gör han tummen upp och skickade den sen till kollegorna på basen för att visa att han överlevt. När han landat fick han hjälp av lokalbor i ett intilliggande hus i Vinnytsia, sydväst om Kiev.

Den senaste tiden har allt fler strider bedrivits i luften istället för marken, bland annat på grund av svåra markförhållanden. Sommaren 2021 var Vadym en av de ukrainska stridspiloter som inte ville förlänga sitt kontrakt med armén. De var missnöjda med låga löner och dåliga arbetsförhållanden, skriver Forbes. Men när kriget bröt ut gick han med i flygvapnet på nytt.

Vadyms blodiga bild har nu blivit viral, fått hundratusentals visningar och hans vittnesmål har uppmärksammats av flera internationella medier.

”Flygplan flyger, raketer skjuter, men tyvärr finns det ingen kännedom om vad som händer bakom kulisserna, så jag bestämde mig för att ladda upp det här oredigerade fotot”, skriver han på Instagram.