27 skadade i ukrainskt terrordåd

Publicerad 2012-04-27

Fyra bomber exploderade i tät följd i staden Dnipropetrovsk

En man hjälper en kvinna som skadats i explosionerna i Dnipropetrovsk

Minst 27 människor uppges ha skadats när fyra sprängladdningar detonerade i den ukrainska staden Dnipropetrovsk. Enligt uppgifter från myndigheterna ska 9 av de skadade vara barn.

Med mindre än sex veckor kvar till fotbolls-EM drabbades Ukraina vid lunchtid idag av en rad bombattentat.

Den första explosionen inträffade 12.20 lokal tid i närheten av stadens operahus, efter att en sprängladdning detonerat i en papperskorg.

Explosioner i tät följd

– Mellan tre och fem personer som befann sig ombord på en spårvagn skadades. Så vitt vi vet var det en bomb, säger en polistalesman till nyhetsbyrån Reuters.

Kort därpå detonerade ännu en sprängladdning på ett torg utanför järnvägsstationen. Sedan följde ytterligare två explosioner i tät följd.

Tymosjenkos födelsestad

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax rubricerar åklagare händelserna som ett terrordåd. Ukrainas president Viktor Janukoviytj kallade situationen för ”en utmaning för hela nationen”.

Dnipropetrovsk har 1,1 miljoner invånare och ligger i södra Ukraina. Det är även den fängslade politikern Julia Tymosjenkos födelsestad. Det är dock inte en av städerna som kommer att användas för matcher under fotbolls-EM.