”Minst lika bra som någon annan”

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

Så tycker kollegorna om Juholt

1. Vad innebär det att Håkan Juholt blir partiledare för S?

2 . Är Håkan Juholt rätt man att leda partiet?

3. Hur har den infekterade striden om partiledarposten påverkat partiet?

Björn Rosengren.

Björn Rosengren, fd näringsminister:

– Jag tror att det blir bra. Han har varit i politiken länge och är en stabil person även om han saknar statsrådserfarenhet och det kan vara en brist.

– Ja, minst lika bra som någon annan.

– Negativt. Mycket negativt. Nu hänger det på hur Juholt organiserar allt och inte minst på partisekreteraren som är en viktig person.

Jytte Guteland, SSU:

– Det är skönt att vi nu har någon att ställa krav till. Han får visa sin handlingskraft de närmaste månaderna.

– Det får den närmaste tiden utvisa. Det gäller att kongressen fattar de viktiga besluten, om jobben och skolan. Vi skulle också behöva reformera partiet och öppna dörrar till stängda rum. Denna vintern har visat hur omodernt vårt parti är.

– Det har visat på behovet att modernisera partiet. Jag tror detta var sista gången en partiledare valdes med den gamla metoden.

Stig Malm, före detta ordförande i LO, kommunalpolitiker i Solna:

– Jag tycker att det ska bli spännande att se vilka alternativ som finns. Jag utgår ifrån att det kommer att bli fler kandidater att välja mellan. Jag tycker inte om att åka på en kongress och inte ha någonting att välja på. Det är så här man gjorde under sovjettiden.

– Jag vill inte kommentera honom, men de kandidater som har presenterats har varit intressanta.

– Valberedningens hanterande av det här har inte varit till fördel för socialdemokratin. Jag är väldigt besviken på hur de har hanterat det här.