Aftonbladet kan få pris för "Superlive"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

Nominerat till "Årets dagstidning - digitala medier".

Aftonbladet har nominerats till priset "Årets Dagstidning – digitala medier" för webbformatet Superlive.

– Superlive är djärvt eftersom man ändrar om hela förstasidan, säger Axel Andén, chefredaktör på tidningen Medievärlden som anordnar tävlingen.

Så här såg Aftonbladets startsida ut den 19 juli. (Klicka för större version.)

Varje år anordnar Tidningsutgivarna och tidningen Medievärlden tävlingen Årets Dagstidning. I år har Aftonbladet nominerats för Superlive.

Superlive innebär att hela Aftonbladets startsida byggs om till ett unikt webbformat med direktrapportering, live-tv i flera timmar, live-bildspel, chattar, twitterflöden och bloggar.

Allt ger en upplevelse av här och nu - och sajten blir en jättestor mötesplats för läsarna.

Används under valet

Formatet är specialgjort för stora nyhetshändelser och användes bland annat under schlagerfinalen och det kungliga bröllopet i somras. Superlive kommer även att användas under valet på söndag.

– Det här är en unik satsning på webben. Superlive kombinerar live och läsarmedverkan, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Det stora paketet uppdateras automatiskt och ger läsaren mölighet att följa stora nyhetshändelser i realtid.

– Responsen har varit mycket positiv. Vi har bara fått jättebra feedback från våra läsare, säger Jan Helin.

En radikal förändring

Det prestigefyllda priset delas ut under TU:s branschdagar den 7 oktober.

I år står kampen mellan Aftonbladet.se, Sydsvenskan.se och Nyheter24.se.

– Det som förenar de här tre nomineringarna är att alla vågat testa nya saker och göra sajter på ett nytt sätt. Det är likheten jag ser, säger Andén.

Aftonbladet nominerades eftersom Superlive kombinerar olika livetjänster med kanaler som ger läsaren stor mölighet att interagera.

– Det handlar om att inte peta i detaljer utan radikalt förändra hela sajten. Att arbeta på helt nya sätt som inte följer gängse normer för hur sajter ska byggas, säger Andén.

Axel Andén vill också poängtera att han inte är med och utser vinnare eller vilka bidrag som nomineras. Det görs av en fristående jury.