Var tredje patient blir sjuk på sjukhuset

Publicerad 2014-12-22

Värstingsjukhusen hemlighålls

Var tredje patient drabbas av vårdskador på vissa sjukhus, men vilka sjukhus det handlar om hemlighålls, rapporterar SVT.

Aina Nässén åkte in för magproblem men fick skador på sjukhuset som förföljde henne i över ett halvår. ”Anna”, 93, fick liggsår av att vänta på läkare i 14 timmar.

Samtidigt finns ett stort mörkertal gällande vårdskador. Enligt SVT är det bara en liten del av alla som skadas inom vården som rapporteras in, trots att det krävs både i lagen Lex Maria där vården ska rapportera in allvarliga skador, och i patientregistret.

Bland de vanligaste vårdskadorna finns trycksår och infektioner.

Enligt SVT har de bästa sjukhusen två procent trycksår eller infektioner, och de sämsta upp till mellan 12 procent infektioner och 16 procent trycksår.

Fem sjukhus finns i den tredjedel som ligger högst, i både gruppen med flest infektioner och den med mest trycksår. Bland de mellanstora sjukhusen är det Norrköping, Gävle, Falun och NU-sjukvården med sjukhus i Uddevalla och Trollhättan.

”Vad är det där?!”

I ett av SVT:s reportage berättar Aina Nässén hur hon fick en ryggbedömning som förlamade henne och gjorde henne rullstolsburen i två månader. I duschen upptäckte hennes vårdare ett trycksår som kom att dominera Aina Nässéns liv i ett halvår.

Ett annat fall som SVT tar upp handlar om demenssjuka ”Anna”, 93. Hon fick trycksår av att vänta på läkare i 14 timmar på NU-sjukvårdens kirurgakut. Hon kom in tidigt på morgonen och läkare ombads bedöma om hon hade en blödning i magen. Men först senare på kvällen bedömer en läkare att hon har en infektion och hon skrivs in. Då är hon blöt och röd från blöjan som ingen sett över på hela dagen.

I SVT:s granskning framkommer det att även granskande myndigheter har svårt att få ut viktiga uppgifter om patientsäkerhet från sjukhusen.

Här kan du se hur ditt sjukhus ligger till.