Ryske ambassadören: ”Svenskarna röker för mycket gräs”

Publicerad 2014-12-17

Svenska myndigheter var upprörda efter att ett ryskt militärflyg var nära att krocka med ett passagerarplan söder om Malmö.

Nu avfärdar Rysslands ambassadör i Danmark oron – och menar i stället att svenskarna röker på för mycket.

Passagerarplanet befann sig mellan Malmö och Köpenhamn när det i förra veckan var nära att kollidera i luften med ett ryskt militärflyg. Planet flög utan så kallade transponders påslagna och var därför var osynligt för den civila flygtrafiken. Men att svenska myndigheter varit upprörda efter händelsen viftas bort av Rysslands ambassadör i Danmark, Mikhail Vanin – som tror att svenska myndigheter rökt för mycket gräs.

– Lyssna här. De svenska myndigheterna berättade också nyligen att det fanns en ubåt i dess vatten. Det var det inte. Nu säger de återigen att de har sett något. Jag är rädd att svenskarna besöker ofta Pusher Street, säger han till danska tidningen Berlingske.

”En välorkestrerad kampanj”

Han syftar på en gata i Christiania i stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn som är känd för att där säljs mycket cannabis.

Vanin menar att de svenska anklagelserna i stället är en del av en välorkestrerad kampanj som försöker utmåla Ryssland som en väldigt farlig granne.

– Men det är en mycket farlig väg som svenska och vissa danska kampanjmakare slagt in på.

Det var i fredags som ett ryskt militärflyg flög i det internationella luftrummet söder om Bornholm. Ett passagerarplan som tillhör det danska flygbolaget Cimber, men som flög på uppdrag av SAS, lyfte samtidigt från Kastrup. Försvarsmaktens flygvapen kunde dock larma den civila flygtrafiktjänsten om militärflyget och passagerarplanets pilot fick direktiv om att svänga för att undvika en kollision.

Kallades till UD

Den ryska militärledningen bekräftade visserligen att ett av deras plan befann sig i luftrummet men menade att det aldrig var nära passagerarplanet.

Uppgifterna tillbakavisades av Micael Bydén, flygvapenchef vid Försvarsmakten.

– Det uttalandet är absurt. Det är bara konstigt. Om han inte är felciterad så vet han inte vad han pratar om. Vi vet hur nära det var, sa han till Aftonbladet då.

Rysslands ambassadörer i Danmark och Sverige kallades efter att händelsen uppdagats till respektive utrikesdepartement.

Charlotta Ozaki Macías, kommunikationschef på svenska UD sa till TT efteråt att man framfört att Sverige ser allvarligt på incidenten och att man vill undvika att något liknande händer igen.