Flygvapenchefen: Avståndet mellan planen var mindre än nio kilometer

Publicerad 2014-12-14

Passagerarplanet som i fredags kunde ha kolliderat med ett ryskt militärflyg var från det danska flygbolaget Cimber och flög på uppdrag av SAS.

Ryssland hävdar att stridsplanet flög mer än 70 kilometer från rutten för passagerarplanet – något som den svenske flygvapenchefen Micael Bydén tillbakavisar.

Enligt honom var avståndet mellan planen mindre än nio kilometer.

– Hade flygplanen hållit samma kurs i en minut hade de korsat samma punkt, säger han till Aftonbladet.

På fredagen flög ett ryskt militärflyg i internationell luft söder om Bornholm. Planet flög utan så kallade transponders påslagna, vilket innebär att planet var osynligt för den civila flygtrafiken.

Inga säkerhetsnivåer överskreds

Samtidigt lyfte ett passagerarplan från Kastrup. Försvarsmaktens flygvapen anade en eventuell fara och varskodde den civila flygtrafiktjänsten om militärflyget. Passagerarflygets pilot fick direktiv om att svänga för att undvika en kollision.

Nu bekräftar SAS att passagerarplanet tillhör det danska flygbolaget Cimber, som flög på uppdrag av SAS.

– Vi har inte mer information. Inga säkerhetsnivåer överskreds, så piloten gjorde ingen rapport på händelsen, så vi har inte mer att berätta, säger Knut Morten, informationschef vid SAS i Norge, till Aftonbladet. 

Ryska försvaret: Inget allvarligt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uttalade sig på lördagen om att det ska ha varit en allvarlig risk vid fredagens flygincident.

Nu avvisar Rysslands försvarsdepartement Hultqvists uttalande, skriver TT.

– Det fanns inga förutsättningar för en flygolycka med anledning av en flygning av ett ryskt stridsflygplan i det internationella luftrummet över Östersjön fredagen den 12 december, säger den ryske generalmajoren Igor Konashenkov enligt nyhetsbyrån Itar-Tass.

Konashenkov hävdar att det ryska stridsflygplanet befann sig på ett avstånd mer än 70 kilometer från rutten för det passagerarplan som var på väg från Köpenhamn, skriver TT.

Svenske flygvapenchefen: "Det är absurt"

De ryska uppgifterna om att stridsplanet flög mer än 70 kilometer från rutten för passagerarplanet tillbakavisas av Micael Bydén, flygvapenchef vid Försvarsmakten.

– Det uttalandet är absurt. Det är bara konstigt. Om han inte är felciterad så vet han inte vad han pratar om. Vi vet hur nära det var, säger han till Aftonbladet.

Enligt Micael Bydén höll planen en sådan kurs att de var på väg mot samma punkt. Eftersom det fortfarande är oklart vilka höjder som planen befann sig på så går det inte att säga om det fanns risk för kollision.

– Men hade båda planen hållit samma kurs ett tag till hade de korsat samma punkt. Det rörde sig om en dryg minut.

Micael Bydén inte säga exakt hur nära planen var varandra. Men han hävdar att det var under säkerhetsavståndet med råge.

– Det var inte bara lite under säkerhetsavståndet, utan väl under. Vi talar inte om hundra meter, men inte heller om nio kilometer, säger han till Aftonbladet.

Danmark dundrar: Farligt och onödigt

Danska försvarsministern Nicolai Wammen ser med stort allvar på händelsen i fredags.

– Det är särskilt viktigt att flygsäkerheten tas på allvar av alla stater – även Ryssland, säger han enligt ett pressmeddelande.