Regeringen: Stockholm och Norrbotten ska ta fler nyanlända

Uppdaterad 2015-11-27 | Publicerad 2015-11-26

De län som har gott om lediga jobb kommer att få ta större ansvar för nyanlända. Det handlar framförallt om Stockholm och Norrbotten.

– Det är oerhört stora skillnader i var man fördelas i landet och vilka möjligheter man har att etablera sig, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S).

Framöver ska också friskolor enklare kunna ta emot nyanlända i sina skolor.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Regeringen har i dag lagt ett nytt lagförslag när det gäller arbetet med nyanlända i Sverige. Alla kommuner ska tvingas ta emot nyanlända enligt ett fördelningssystem som styrs av en rad olika nycklar.

Det handlar både om vad kommunerna har gjort förut, hur många man tidigare tagit emot och hur bostads- och arbetsmarknadsläget ser ut.

– Fördelningen kommer att ske länsvis och på kommunnivå. När vi gör fördelningen ut i landet så kommer en viktig del att vara arbetsmarknadssituationen. Det är oerhört stora skillnader i var man placeras och vilka möjligheter man har att etablera sig, säger Ylva Johansson.

Län som får göra mer

Alla län kommer att påverkas av förändringen men de län där tillväxten och arbetsmarknaden är god kommer att få räkna med att göra mer framöver. Det är till exempel Stockholm och Norrbotten. En sådan förändring har bland annat förordats i utredning av Riksrevisionen.

– Hittills har glesbygdskommuner tagit ett stort ansvar medan kommuner i tillväxtregioner har tagit ett litet ansvar. Det har varit kontraproduktivt för etableringen i Sverige, säger Johansson.

– Det här är en stor förändring vi nu gör.

Några län sticker också ut när det  gäller att få nyanlända ut i studier, framhåller arbetsmarknadsministern.

– Det är Södermanland, Örebro, Uppsala. Andra ligger väldigt lågt, som Kronoberg och Jämtland, säger hon.

I dag sitter cirka 10 000 personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige fast i asylsystemet. De kommer inte ut i kommuner och upptar därför platser, som nu behövs i det akuta läget, på Migrationsverkets boenden. Men också gruppen kvotflyktingar ska prioriteras i arbetet med att slussas ut i kommunerna.

Många skolor måste göra mer

Dessutom görs en del förändringar när det gäller de nyanländas skolgång. Man ska utreda förändringar som man räknar med ska gälla från nästa hösttermin.

– Även i kommuner som tar ett stort ansvar är fördelningen mellan olika skolor väldigt skev, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP).

– En tredjedel av de nyanlända eleverna tas emot på fyra procent av landets skolor. Mer än var femte skola har inte tagit emot en enda nyanländ elev. Det fungerar inte när vi är mitt i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

Många friskolor som har ett kösystem för sitt mottagande har hittills inte tagit emot nyanlända elever. Men detta kommer att ändras då regeringen vill förenkla regelverket så att också dessa skolor ska kunna ta ett större ansvar.

Beslutet om det nya lagförslaget är en del av den flyktingöverenskommelse som S och MP gjort tillsammans med Alliansens fyra partier.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset