Rubio nye favoriten bland kandidaterna

Uppdaterad 2015-11-11 | Publicerad 2015-11-10

Hånas av Donald Trump inför nattens debatt

WISCONSIN. Ynglingen som kallas republikanernas egen Barack Obama har seglat upp som proffspolitikern med störst chans att vinna, så frifräsarna Donald Trump och Ben Carson lär försöka knocka honom under holmgången i Wisconsin.

– Han är en överskattad lättviktare, har Trump redan slagit fast vid flera tillfällen och samtidigt hånat sin rival för att han svettas ymnigt.

Det är bara ett par veckor sedan de republikanska presidentkandidaterna möttes i en debatt i Colorado, men i går var det dags igen, i Milwaukee i Wisconsin.

Som vanligt orsakade icke-politikerna Donald Trump och Ben Carson de mest braskande rubrikerna på förhand. De slåss alltjämt om förstaplatsen i alla opinionsmätningar – och pucklar på varandra så flisorna ryker.

Men bakom den spektakulära duon har Marco Rubio samtidigt skapat en egen liten hausse.

Republikanernas Obama

Efter förra debattens succé har den blott 44-årige senatorn – som tack var sin ungdom, sin glamorösa framtoning och sina rötter i en etnisk minoritet ofta betraktas som en republikansk Barack Obama – ökat stadigt i popularitet och är nu favoriten bland de konventionella kandidaterna.

Den rollen var det ursprungligen tänkt att Jeb Bush skulle ikläda sig, men hans kampanj håller efter en serie mediokra debattframträdanden i praktiken på att braka samman och många av de viktigaste supportrarna – de med finansiella muskler, inte minst – verkar vara på väg att överge honom.

För Rubio.

Hotar rivalerna

Att den unge Florida-senatorn börjar bli ett allvarligt hot märks också tydligt på rivalernas plötsliga fixering vid honom.

Rand Paul har i dagarna beskrivits honom som identisk med Hillary Clinton, och Ted Cruz varnar väljarkåren för att Rubio inte är en sann konservativ.

Längst går, förstås, Donald Trump i attackerna.

– Rubio är en överskattad lättviktare. Jag kan inte se hur han ska kunna bli president, fnös han under ett framträdande förra veckan.

Hånas för svettningar

Dessutom angriper han motståndaren för att han svettas under debatterna...

– Jag har aldrig sett en så ung människa svettas så mycket. Det är otroligt. Och så dricker han vatten. Hela, hela tiden, skrockar miljardären från New York.

För att hjälpa till skickade Trump i veckan en låda vattenflaskor till ett av Rubios möten.

– Så jag svettas när det är varmt, än sen, replikerade Rubio, lätt stött.

Kandidater degraderas

En nyhet inför Wisconsin-debatten var att ”bara” åtta kandidater fick plats på scenen.

Chris Christie och Mike Huckabee degraderades därför till fördebatten, med Rick Santorum och Bobby Jindal, som hölls ett par timmar före det verkliga slaget.

– Det är ingen degradering, jag ser det bara som en förändring, har Christie försökt påstå.

Men självfallet är det ett förödande slag för både honom och Huckabee.