Bisarra svampincidenter vi minns

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-06-25

Det är inte bara trädväxande supersvampar som ger upphov till märkliga situationer, som den i den småländska trädgården. En hel del märkligheter har hänt även andra svampplockare.

Svampexperten knockades av hare

Klas Jaederfeldt, 74, undersökte en oätlig murkla i skogen tidigare i år. Då kom en hare springande i full kareta mot honom. Men den vek inte av, utan kom alldeles för nära.

– Den försökte hoppa över mig men träffade i ansiktet, en både hård och mjuk smäll, säger svampexperten till Aftonbladet.

Han föll till marken, men klarade sig utan skador. Hur det gick för den jäktade haren förtäljer inte historien.

Anfölls av ”helknäpp” tjäder

– Jag har aldrig varit så rädd, sa svampplockaren Rolf Eriksson från Sandviken till Aftonbladet.

För sexton år sen var han ute i skogen och hade just hittat de första kantarellerna när det dunsade bakom till honom. Där stod en tjädertupp som gick till anfall.

– Plötsligt flydde jag i sick-sack för livet.

I flykten snavade Rolf och tuppen flög på honom.

– Vi brottades. Han var otroligt stark. Jag lyckades få grepp om hans hals, höll ner huvudet och klämde allt vad jag orkade. Men det tog minst ett par minuter innan han slutade kämpa emot och dog, sa Rolf Eriksson för sexton år sen.

Det dramatiska mötet slutade med att tjädern stoppades upp och ställdes ut på en bensinmack.

Hittade boaorm på svampturen

Birgit Balkovec, 47, var ute och plockade svamp utanför Oskarström i oktober 2012. Men i stället för ätbara svampar hittade hon en boaorm. Både Birgit och hennes mamma, som också var med, hoppade till. Men snart förstod de att den var stendöd.

– Det är klart att man blir förvånad när man dyker på en orm av den storleken, säger Birgit Balkovec till Aftonbladet.

Hon anmälde fyndet till polisen, men de ville inte göra något åt saken.

– Om jag vill så får jag gräva ner den, sa Birgit för snart tre år sen.

Sålde giftig svamp – mitt på torget

– Under mina 30 år som svampexpert har jag aldrig varit med om något liknande, sa Magnus Neuendorff till Göteborgs-Posten.

Den upseendeväckande svampincidenten utspelade sig mitt i Göteborg, där en torghandlare sålde brun flugsvamp. Den är både giftig och framkallar hallucinationer.

Polisen tillkallades, men det slutade med en tillsägelse för den ovetande handlaren.

I stället för sprängticka – skarpladdade granater

För åtta år sen hittade en svampplockare inte bara en påse kantareller i skogen utanför Jönköping. För under ett träd låg tre skarpladdade, svenska granater.

Bert Karlsson stängdes in i svampskogen

Efter att ha stannat till vid ett svampställe på sensommaren 2007 stängdes han och hans bil in i fyra timmar av markägaren som inte uppskattade Berts besök utan ställde en bil och en traktor med släp framför Berts bil.

– Sen ville han ha 5 000 kronor för att flytta dem, sa Bert Karlsson.

Musikpampen anmäldes för hemfridsbrott och markägaren för egenmäktigt förfarande.

Åt knarksvamp – väckte alla med didgeridoo

En 23-årig man från Stockholm åt hösten 2013 250 stycken toppslätskivlingar som han hittat när han var ute på en promenad. Svamparna gav den unge mannen, som gick på folkhögskola, ett konstärligt rus.

– Sedan började han spela didgeridoo och väckte alla. Han höll på med det där instrumentet i omkring fem timmar, sa en annan student som bodde på skolan.

Mannen kastade också in svampar till de andra på skolan.

– Han var uppspelt, hoppade, skrattade och skrek ”mushrooms for everybody”.

23-åringen skrev också ner omdömen om de andra studenterna, vilka han gillade och vilka han ogillade.

– Sedan skrev han även att han hade träffat en indianhövding.

Till slut ringde någon polisen som kom och hämtade svampätaren som glad och ivrig följde med. Dagen efter händelsen mindes han ingenting av vad som hänt, då han vaknade upp på en rättpsykiatrisk avdelning. Han dömdes för narkotikabrott till villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar. Under rättegången ska han ha sagt att han inte fattade att svampar som plockas i naturen kan vara narkotika.

Följ ämnen i artikeln