Så ska svenskarna tänka kring semestern: ”Planera kortsiktigt”

Publicerad 2020-05-12

Många svenskar är i full gång att planera sin sommarsemester, men än så länge finns inga rekommendationer kring resor och aktiviteter.

Enligt Folkhälsomyndigheten dröjer det flera veckor tills sådana kommer.

– Det är korta planeringar som gäller, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

I takt med att sommaren närmar sig börjar allt fler svenskar fundera över hur deras semester kommer att se ut i år. Är det fritt fram att åka till sitt lantställe? Kan jag åka och campa? Kommer det att finnas begränsningar i antalet personer på stränderna?

Frågorna är många, men än så länge har Folkhälsomyndigheten inte presenterat några rekommendationer kring sommaren.

Enligt avdelningschefen Karin Tegmark Wisell krävs mer underlag innan myndigheten kan ge några råd.

– Vi håller på med flera undersökningar, bland annat för att titta på hur många som har genomgått infektionen och om det skiljer sig åt i landet, säger hon.

Följ nuvarande råd

Budskapet till de som i nuläget funderar över vad de ska göra i sommar är att utgå från de rekommendationer som finns i dag. Det innebär till exempel att avstå onödiga resor.

– Jag förstår att man vill planera men vi har inga budskap i dag ännu, säger Karin Tegmark Wisell.

Men är det inte för sent att komma med rekommendationer om några veckor, folk planerar ju sina semestrar nu?

– Jag förstår det och då får man förhålla sig till den situation vi är i här och nu. Vi har fortfarande ett allvarligt läge. Personer dör varje dag.

Så just nu ska man till exempel inte räkna med att resa till ett lantställe i sommar?

– Det beror på hur den resan ser ut mer i detalj men vi måste få återkomma till det. Det viktiga är att man gör säkra resor och att man inte för smittan från olika delar av landet till andra delar.

Osäkert om resor ut i Europa

Statsvetaren Bo Rothstein vid Göteborgs universitet sa nyligen i en intervju med tidningen Dagens Nyheter att svenskarna borde kunna resa ut i Europa i sommar. Han menade att Sverige just nu är ett av de farligaste länderna att vara i med tanke på spridningen av coronaviruset.

– Varför skulle vi då inte få resa ut till regioner i Europa där det är väldigt mycket mindre risk att vara?, säger han till DN.

Inte heller i denna fråga har Folkhälsomyndigheten ännu några råd eller besked att ge svenskarna.

– Jag har inte funderat över den frågan, då måste vi i så fall vänta tills länder har öppnat sina gränser, säger Karin Tegmark Wisell.

– Rent principiellt är inte risken större i andra länder, där är det mer en fråga om man åker utomlands att man riskerar att insjukna och då belastar andra hälso- och sjukvårdssystem. Och också om man åker från en region med hög smitta att man riskerar att få med den till en region med låg smitta. Det finns flera beaktanden att göra i detta.