Matbutik avspärrad i jakt på orm

Uppdaterad 2020-06-13 | Publicerad 2020-06-12

Ormen som i går rapporterades vara på rymmen i Librobäck utanför Uppsala misstänks befinna sig i en matbutik, rapporterar UNT. 

Ormsaneraren Thomas Thunmark bedömer situationen som mycket allvarlig.

– Om någon skulle råka bli biten av den här ormen, och vi inte vet vilken sorts orm det handlar om, kan det bli väldigt allvarligt.

Enligt honom kan det röra sig om en kinesisk kobra som råkat följa med ett postpaket från Kina, och sedan slingrat iväg in i en livsmedelsbutik.

– Vi vet att den är svart, att den saknar mönster och att den är väldigt liten, så det går att utesluta ganska många typer av ormar. Spontan så stämmer beskrivningen in på en kinesisk kobra, men det är fortfarande bara en gissning, och även om paketet är stämplat i Kina så är det inte säkert att ormen kommer just därifrån, säger Thomas Thunmark.

Om det handlar om en kinesisk kobra, är den då giftig?
– Den är giftig och går att jämföra lite med den svenska huggormen, även om giftet i sig skiljer sig lite.

Ormen tog sig oväntat ut ur paketet när det öppnades i går och hittades sedan på Nelins blomavdelning i anslutning till mataffären. Affären är nu delvis avspärrad.

– Det är en olustig grej för oss. Jag vet inte hur det här kan uppfattas. Men det ska inte vara någon fara vad jag förstår på ormexperten, säger Kim Fredriksson, butikschef på Nelins, till UNT.

Kan inte utesluta att ormen har rymt ut

Enligt Thomas Thunmark har man, trots kameror och annan utrustning, ännu inte fått tag på ormen. Det går heller inte att utesluta att den kan ha rymt ut från byggnaden.

– Nej, det går faktiskt inte att utesluta.

Är det inte farligt om någon skulle bli biten och man inte vet vilken typ av orm det handlar om?
– Det är just det som gör den här situationen så lömsk, och det skulle ju faktiskt även kunna hända även om den är kvar inne i den här byggnaden som är väldigt stor.

Men om det finns en risk att bli biten av en potentiellt giftig orm, borde inte allmänheten varnas?
– Det är en väldigt bra fråga. Min roll i det här är dock som sakkunnig och det är också jag som har fått i uppgift att försöka fånga in den här ormen. Men jag känner att skuldfrågan varken ligger på mig eller det här företaget, som har hamnat i en situation man själv inte har orsakat, utan det här borde vara en fråga för kommunen.

Förvånad att ingen agerar

Har du varit i kontakt med Uppsala kommun?
– Ja, jag har varit i kontakt med både kommunen och Länsstyrelsen, men jag har inte fått någon som helst återkoppling.

Är du förvånad över att ingen tar tag i detta?
– Ja, jag tycker att det är väldigt märkligt att man inte agerar eller ens tar kontakt med mig. Men visst, det är ju lugnt så länge ingenting händer. Men det kan hända vad fan som helst.

Aftonbladet har sökt ansvariga på Uppsala kommun utan att lyckas.

En kinesisk kobra tillhör familjen giftsnokar och en av de vanligaste giftiga ormarna i Kina.

Följ ämnen i artikeln