Gruppen för krig mot sexualundervisning – stöttas av regeringen

Ordo Iuris är emot homosexualitet, aborter och sexualupplysning

Publicerad:

NYHETER

WARSZAWA. Talare efter talare stiger upp på utomhuspodiet och fördömer homosexualitet eller vill förbjuda sexualundervisning i skolan.

Det senaste konfliktämnet som skapar en stark polarisering i Polen inför EU-valet.

Bakom ligger en mäktig men i utlandet okänd lobbyorganisation.

Bara en liten skylt i porten avslöjar att Ordo Iuris har sitt kontor i en gamalt stenhus. En starkt konservativ stiftelse med omfattande stöd i den polska regeringen. De låg häromåret bakom en kampanj för att helt förbjuda abort i Polen. Nu driver de ett fälttåg under rubriken ”Rädda våra barn”.

Kampanjen går ut på att ingen sexualundervisning ska få ske i skolorna utan att föräldrar uttryckligen godkänt det. Särskilt ska man inte få informera om homosexualitet. När borgmästaren i Warszawa nyligen skrev under en deklaration som vill ge sexuella minoriteter samma rättigheter som heterosexuella krävde Ordo Iuris att borgmästaren skulle dra tillbaka sin underskrift och uppmanade till protester.

Mannen som tar emot oss är ung men stramt klädd i blå kostym, välstruken skjorta och prickig slips. Håret är perfekt kortklippt. De tunnbågade glasögonen bidrar till hans advokatlook.

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Nikodem Bernaciak från den konservativa stiftelsen Ordo Iuris.

Ordo Iuris består av konservativa advokater som står för en strikt juridiska tolkning av grundlagen och vill motverka radikala ideologier som man anser förstör samhällets sociala normer.

Grundlagsvidrigt

Han börjar direkt rabbla olika paragrafer ur den polska grundlagen som säger att föräldrarna har rätt att uppfostra barnen efter sina egna värderingar.

– Alla andra får bara göra det med föräldrarnas uttryckliga godkännande, säger Nikodem Bernaciak. Detsamma gäller varje organisation som vill fostra barnen i skolan. De får bara göra det med föräldrarnas uttryckliga godkännande.

Han påpekar också att det i grundlagen uttryckligen står att äktenskapet är något som bara kan ingås mellan man och kvinna.

– Om organisationer försöker lära ut något annat så är det direkt grundlagsvidrigt.

Bernaciak talar på en god men lite stötig engelska. Han blick flackar hela tiden runt och han flyttar ständigt sina händer i något som jag uppfattar som nervositet.

”Man ska inte ha sex för skojs skull”

Ordo Iuris vill inte ha någon annan sexundervisning i skolan är den som lär ut att elever ska kontrollera sin sexualitet.

Bernaciak förtydligar.

– Man ska inte ha sex med någon från samma kön. Man ska inte ha sex för skojs skull.

Advokaten från Ordu Ioris hävdar att man fått många påstötningar från oroliga föräldrar som inte vill att organisationer ska få komma till skolan för att bedriva sexundervisning.

Några som ändå gör det är Anna Jurek och Aleksandra Dulas i staden Lodz som håller föreläsningar i skolorna om sex för tonåringar.

– Polska elever får i princip ingen sexundervisning alls, säger Anna Jurek. Kunskaperna om sex är väldigt låg.

Sexualupplysarna Anna Jurek och Aleksandra Dulas står på Ordo Ioris svarta lista.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Sexualupplysarna Anna Jurek och Aleksandra Dulas står på Ordo Ioris svarta lista.

Det är långtifrån självklart att skolorna tar emot de två kvinnorna. De står på en svart lista som Ordo Ioris upprättat över organisationer som de uppmanar landets rektorer att inte släppa in på skolorna.

– Vi kan bara undervisa elever vars föräldrar skrivit på ett kontrakt där de godkänner att deras barn ska få sexundervisning.

Rädsla för homosexualitet

De upplever att det finns en enorm rädsla hos föräldrar och i det polska samhället för homosexualitet.

– Man tror att den utgör ett hot mot dig och dina barn. Högerregeringen bidrar till att polariseringen i samhället ökar. Fortsätter utvecklingen är vi inte så långt borta från den situation som råder i Turkiet och liknande länder.

Ordo Ioris ser som sin kanske främsta framgång hittills när man lyckades lobba så hårt att man fick regeringen att dra tillbaka anti-diskrimineringslagen. Här ingick lika rättigheter för sexuella minoriteter. Nu är den lagen lagd på is.

Direkt från intervjun hos Ordo Iuris åker vi ner till en demonstration utanför borgmästarens kontor där även Nikodem Bernaciak tänker delta. Hans strama uppsyn mjuknar betydligt. Här ser han ut att trivas, omgiven av likasinnade.

”Lär barnen onanera”

En bit framför honom bär några ett stort plakat där det påstås att Warszawas borgmästare vill lära barnen att onanera när de är fyra år och säga ja till sex när de är sex år.

Oskar, en yngre man i grå skaljacka, växte upp i Frankrike och vill inte ha samma undervisning i Polen.

– Tioåringar fick lära sig sätta på en kondom och hur man gör barn. Mina barn är i den åldern och jag tycker det är för tidigt att lära sig om sådana saker. Här håller vi på traditionerna. Jag tror många andra länder i Europa är avundsjuka på oss för att vi har fastare regler och kan kombinera det med ekonomisk tillväxt.

1 av 7 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
”Polen, det är dags att vakna”, uppmanar parlamentsledamoten Robert Winicki från partiet Kukiz’15.

En bit framför oss står 5-6 piketbussar från polisen. Bakom dem pågår en motdemonstration från de som stödjer borgmästaren.

Plötsligt lyckas två unga killar från motdemonstrationen ta sig upp på talarpodiet. De motas snabbt ner och förs mycket bryskt undan av några kraftiga män i svarta kläder som inte lägger fingrarna emellan.

”Polen, dags att vakna”

När ordningen är återställd intas talarstolen av den högerpopulistiske politikern Robert Winicki som sitter i den polska parlamentet för partiet Kukiz’15.

– Vi borde förbjuda homosexuell propaganda i offentliga rum och i den offentliga debatten, mässar han från talarstolen. Vi måste ta tillbaka utrymmet från de som talar om tolerans men egentligen ägnar sig åt indoktrinering.

– Polen, ropar han. Det är dags att vakna.

Publicerad:

LÄS VIDARE