Skattekrig om väljarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-29

Praktgrälet: Vem gynnas – rika eller låginkomsttagarna?

I tisdags var det Toblerone – i går bråkade de om bensinskatt.

– Slag i magen på låginkomsttagarna, säger Reinfeldt.

– Säger han som sänkt skatten för den rikaste procenten, svarar Sahlin.

Efter de rödgrönas utspel om bensinskatten går nu statsminister Fredrik Reinfeldt till generalangrepp mot Mona Sahlin och anklagar henne för att ge sig på dem som har det sämst ställt.

– Det hänger överhuvudtaget inte ihop med hur Mona Sahlin har beskrivit sina ambitioner för Sverige. Var det någon som hörde att hon skulle höja skatten särskilt tungt för låginkomsttagare, pensionärer, företagare? För det är det hon har föreslagit, säger han.

Ska kompensera

Sahlin kontrar med att bensinskattehöjningen på 49 öre per liter ska kompenseras med höjt reseavdrag och omställningsbidrag för dem som konverterar sin bensinbil till gas eller etanol. Om Reinfeldts anklagelser om att ge sig på låginkomsttagarna säger hon:

– Säger han som sänkte skatten för den rikaste procenten med lika mycket som 25 procent av befolkningen har fått tillsammans.

Oklara besked

I stället beskyller hon Reinfeldt för att inte ge klara besked om hur han själv vill göra med bensinskatten – eftersom han i går öppnade för att även alliansen kan komma att höja den.

– Han har mage att stå och säga att de kanske, eventuellt ska höja bensinskatten. Då undrar jag när? Och hur mycket? säger hon.

”Fusk”

Det är nu också klart att de rödgröna vill återinföra en förmögenhetsskatt från 2012 som ska dra in

4 miljarder årligen till statskassan. Exakt hur den ska se ut är dock inte klart, vilket fick Reinfeldt att på nytt anklaga de rödgröna för ”fusköverenskommelser”. Sahlin försvarar sig med att skatten ska tas fram i samarbete med näringslivet.