Thailand: Sverige hjälper terrorist

"Efter dödsskjutningarna kan ny militärkupp stå för dörren"

I helgens våldsamma sammandrabbningar mellan rödskjortor och militär dödades elva personer.

Regimen i Thailand är nervös.

De kallar exilledaren Thaksin för terrorist och jämför honom med Hitler och Stalin.

Samtidigt hintar arméchefen att en ny militärkupp står för dörren.

Exilledaren Thaksin Shinawatra.

Det är kris i leendenas land men människor ler ändå.

Rödskjortorna ler när de demonstrerar. Lika mycket fest som politik.

Tror man.

Tills det säger pang och 20 är döda och 900 skadade.

Det är svårt att veta när det är "lek" och när det är allvar i thailändsk politik. Efter dödskravallerna den gångna helgen är det definitivt allvar.

Armechefen Anupong Paojinda har det senaste året hållit låg profil. När han nu yttrar sig ger han indirekt rödskjortorna sitt stöd.

– Bästa lösningen är att upplösa parlamentet, säger han.

Vägrar

Något sittande premiärministern Abhisit vägrat göra. Arméchefens förslag är identiskt med rödskjortornas krav.

Hans uttalande visar upp en tydlig spricka i regimens tidigare så enade fasad mot ex-premiärministern Thaksins anhängare.

Med tanke på Thailands historia är det naturligt att tolka Anupongs uttalande som ett indirekt hot om militärkupp om inte premiärministern gör som han säger.

Regimens frustration och nervdaller märktes tydligt när dess utrikesminister avfyrade en rejäl bredsida mot omvärlden och mot Thaksin i samband med kärnvapentoppmötet i Washington D.C.

Hitler och Stalin

Inför en grupp utländska journalister och forskare jämförde han den i en militärkupp 2006 störtade Thaksin med andra världskrigets diktatorer Hitler, Stalin och Mussolini. och med terrororganisationen al-Qaida.

– Han är en jäkla terrorist, sa Kasit Piromya.

Utrikesministern är frustrerad över att Thailands regering inte lyckats tysta Thaksin som från sin exil i Dubai eldar på sina anhängare att fortsätta den politiska striden. Men att jämföra honom med några av historiens värsta tyranner känns en aning desperat.

När myndigheterna i Förenade Arabemiraten efter enträgna påtryckningar förbjudit Thaksin att bedriva politik med Dubai som bas har exiledaren istället rest runt till andra länder och hållit sina tal via videolänk till en satellitstation i Thailand.

Fängelse

Kasit kritiserade skarpt de länder - däribland Sverige - som han anklagar för att hjälpa Thaksin och struntar i det faktum att han av en Thailändsk domstol 2008 dömdes till fängelse för korruption.

– Länderna blandar sig i Thailands interna affärer.

För några veckor sedan befann sig Thaksin under några dagar i Sverige vilket irriterat de thailändska myndigheterna. Tyskland, Ryssland, Nicaragua och Montenegro är andra som dragit på sig Thailands vrede.

Strax efter att arméchefen indirekt varnat för en militärkupp kom nästa motgång för regimen i Bangkok. Valkommissionen begär att det styrande partiet ska upplösas som straff för att de inte redovisade alla kampanjbidrag vid valet 2007.

Moment 22

Omedelbart betyder detta ingenting eftersom landets författningsdomstol först måste godkänna valkommissionens utslag. Men det ökar pressen på regimen och ger rödskjortorna ny energi att fortsätta demonstrationerna.

Thailand är fast i ett olyckligt moment 22. Den sida som för tillfället är i opposition tar till gatan och skapar kaos.

Det blir allt tydligare att krisen inte bara handlar om att vara för eller emot Thaksin. Det handlar lika mycket om en strid mellan stad och land. Mellan eliten och de fattiga. Och om demokrati.

Thailands utrikesminister kan klaga hur mycket han vill på Sverige. Men han kan inte dölja att hans regering inte är demokratiskt vald.

I motsats till "terroristen" Thaksin som valdes två gånger med stor majoritet.