Lucia ska få sällskap av Staffan – längst fram i tåget

Uppdaterad 2017-07-21 | Publicerad 2015-12-02

Istället för att pojkar ska vara lucia

Två helt andra luciatåg. När det är dags för Rösjöskolans elever kommer Staffan göra den som är lucia sällskap längst fram.

När den årliga diskussionen om pojkar som lucia dök upp kom musiklärarna Marie Sandelin och Cecilia Hage på en ny lösning. En ”Staffan” som gör den som är lucia sällskap längst fram i tåget.

– Det blir ingen bra lösning att killar inte får vara lucia, men inte heller att de får vara lucia, säger Hage till Aftonbladet.

Lagom till lussandet i december brukar diskussionen om huruvida pojkar ska få vara lucia eller ej dyka upp.

Rösjöskolan i Sollentuna norr om Stockholm har valt att gå en helt egen väg inför årets Luciafirande. I en Facebookgrupp för musiklärare knäckte någon idén att ställa en flicka och en pojke bredvid varandra längst fram i luciatåget: En lucia och en Staffan. Dessa ska följas av tärnor och stjärngossar.

– Varje år kommer frågan upp om en kille kan vara lucia och det är en viktig fråga men det är inte en helt enkel fråga. Svårigheten med genus är att om man går ifrån en klassisk stereotyp så hamnar man i ofta en annan, säger musikläraren Cecilia Hage, som tagit idén till Rösjöskolan tillsammans med kollegan Marie Sandelin.

”Kvinnor kan osynliggöras”

Hon menar att frågan om pojkar får vara lucia är väldigt snårig. Fördelen är att man luckrar upp indelningen mellan pojkar och flickor. Samtidigt hamnar man i en annan rådande stereotyp – att pojkar och män tar mer plats och får mer uppmärksamhet.

– Vad händer om en pojke kliver fram och tar platsen som Lucia och rampljuset? Då får flickorna kliva tillbaka återigen fast det nu för en gångs skull faktiskt fanns en högtid där en kvinna står i fokus. Så det blir ingen bra lösning att killar inte får vara lucia, men inte heller att de får vara lucia.

Enligt Hage välkomnas initiativet av eleverna, som har fått nominera klasskamrater till de båda positionerna.

– Varje klass har fått nominera kandidater utifrån ett värdegrundstema, någon som är en extra bra kompis eller medmänniska. Sedan har vi lottat.

I samma tema ingår också att elever från både grundsärskolan och grundskolan ska mötas tillsammans i musiken, bland annat genom luciatågen.

Pojke får inte vara lucia – i år

Att ha en pojke som lucia och en flicka som Staffan är dock inte aktuellt – i alla fall inte i år. Detta eftersom Marie Sandelin påmint om att det kan vara jobbigt för någon som är transperson att följa tåget.

– Tänk om det kliver fram en manlig lucia och folk skrattar åt det. Det skulle kunna bli väldigt negativt för en elev som är transperson. Det är inte säkert att det skulle bli så men vi måste tänka till väldigt noga. Så vi kommer inte göra så i år, säger Cecilia Hage.

Rösjöskolan lyfter på många sätt fram frågor som rör jämställdhet och genus, bland annat via skolans hemsida. Musiklärarna är bara några av de som ständigt tänker på dessa frågor. Hage beskriver det som ett ”arbete som aldrig kan avslutas”.

– Många kan tro att det här med genus är ganska lätt. Men man måste alltid tänka i flera olika steg – och det finns nästan aldrig någon enkel lösning. Det gäller att tänka noga på alla konsekvenser.

Följ ämnen i artikeln