USA-rebeller gav vapen till al-Qaida

Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-09-26

USA-utbildade rebeller i Syrien har gett ammunition och sex fordon till den al-Qaida-lierade Nusrafronten.

Händelsen är ännu ett tecken på att arbetet med att bygga upp en moderat syrisk styrka i kampen mot Islamiska staten börjar likna ett fiasko.

Befälhavaren för de 75 rebeller, som nyligen tog sig in i Syrien, ska ha överlämnat utrustningen i utbyte mot att få passera genom ett område som kontrolleras av jihadiströrelsen Nusrafronten, uppger den amerikanska armén.

Utrustningen utgjorde 25 procent av den materiel som rebellgruppen försetts med av USA.

– Om rapporten om att NSF-medlemmar (New Syrian Forces) försett Nusrafronten med utrustning är korrekt, är det väldigt bekymmersamt och ett brott mot regelverket kring övningsprogrammet, säger överste Patrick Ryder vid USA:s militärkommando, enligt nyhetsbyrån AFP.

USA:s utbildningsprogram har kritiserats för att inte vara effektivt nog. Planen för det påkostade programmet var att årligen utbilda 5 400 moderata rebeller för att slåss mot Islamiska staten. Men utöver de 75 soldater som nu blivit av med sin utrustning har bara 54 rebeller skickats in i Syrien.

Flera av dem har dödats, medan andra har tillfångatagits eller skingrats. Endast elva ur den första kullen rebeller är fortfarande i stridsberedskap, och ingen av dem är kvar i Syrien.

TT

Följ ämnen i artikeln