Gav barnen vatten och bröd

Publicerad 2014-03-19

Hälsans förskola ger barnen vatten och knäckebröd till frukost.

Föräldrar vittnar om lite personal och såriga små rumpor efter blöta blöjor.

– Jag gick ner i tid för att kunna hämta min son tidigt, andra föräldrar tog ledigt från jobbet för att slippa lämna sina barn där, säger mamman Jannika Drugge till Uppdrag Granskning i SVT.

Hälsans förskola startade i Rinkeby 2007. Sedan dess har företaget stadigt vuxit i Stockholm och Uppsala. I dag finns åtta förskolor som enligt hemsidan erbjuder näringsriktig mat och trygghet för alla barn. Men bilden som Uppdrag Granskning ger av Hälsans förskola är betydligt mörkare. Föräldrar och personal vittnar om att barnen får lite mat. Knäckebröd och vatten serveras som frukost och mellanmål, även till de barn som knappt hunnit få tänder.

Sa upp sig efter ett år

På en av förskolorna gick det så långt att föräldrar själva började handla mat för att barnen skulle få mellanmål. Kockarna har haft en budget på 9 kronor per barn och dag - för alla måltider under dagen. För 12 kronor per dag skulle pengarna också räcka till personalens mat.

– Ägarna sa till mig att vara hårdare mot personalen och se till så att de inte åt så mycket, berättar Jessica Malmberg, en av de kockar som arbetat på Hälsans förskola. Hon sa upp sig efter ett år, precis som flera andra som arbetat i företaget.

”Vi har tänkt fel”

Hälsans förskolas vision är att tiofaldiga antalet förskolor på fem år. Målet är att ha 50 förskolor 2015. Får att nå dit måste företaget ha maximal beläggning och minimala utgifter enligt Uppdrag Granskning, som visar att företaget gått med en vinst på 8 miljoner kronor både 2011 och 2012. En av ägarna, folkpartisten och styrelseproffset Bijan Fahimi, säger att företaget i framtiden ska detaljstyra sina chefer mindre och lyssna bättre på sin personal. När det gäller maten erkänner han att budgeten varit för snål.

– Vi har tänkt fel när de gäller de totala kostnaderna. Men hade vi velat ha riktigt billig mat skulle vi ha köpt in snabbfabrikat, säger han.

”Långa köer”

Uppdrag Gransknings reporter Jorunn Collin menar att granskningen visar att marknaden inte förmår att styra de privata aktörerna som driver förskolor eftersom föräldrarna är helt beroende av en förskoleplats.

– Man kan tro att kunderna sviker om verksamheten är dålig. Men så fungerar det inte i förskolevärlden där köerna är långa, säger hon.