Knogjärn – ”perfekt för låtsasslagsmål”

Publicerad 2013-12-03

Nu är det snart jul och då ska barnen låtsasslåss med knogjärn.

De tycker i alla fall BR Leksaker som säljer ett mjukt sådant, som är ”perfekt för låtsasslagsmål”.

– Det är helt sjukt att de kan sälja sånt här, säger Vicky Wallin, 26 år.

För föräldrar som surfar runt på nätet i jakt på julklappar bjuder BR Leksakers hemsida på ett oväntat inslag.

Knogjärn.

Det mjuka skumgummivapnet ser ut som ett riktigt knogjärn och har långa skumspetsar, ”för extra räckvidd”, enligt företagets beskrivning. Leksaksvapnet anses också vara ”perfekt för låtsasslagsmål”.

Flera personer har reagerat på produkten och beskrivningen.

”Det är sjukt”

Vicky Wallin, 26, är en av dem som tycker att knogjärnet är upprörande. Hon förstår inte hur en så stor kedja som BR kan sälja leksaken.

– Jag blir helt vansinnig. Man reagerar på beskrivningen, att det är perfekt för låtsasslagsmål, det är sjukt.

Hon har själv en son som är två och ett halvt år gammal och skulle aldrig kunna köpa en sådan här leksak till honom.

– Det spelar ingen roll om han är två, åtta eller tolv år. Jag vill inte uppmuntra till den här typen av lekar.

”Skillnad mot leksakspistoler”

Även Martina Karlsson, 26, tycker att det är mycket olämpligt av företaget att sälja leksaken.

– Jag vet inte om man kan kalla det en leksak. Det är skillnad mot till exempel leksakspistoler. Då kan barnen leka cowboys och komma på lekar. Knogjärn är mer verkligt och bara till för att slåss.

Martina upptäckte knogjärnet när hon letade efter julklappar till sina fem barn.

– Jag blev helt paff och reagerade starkt. Nu kommer jag inte att handla på BR Leksaker något mer, säger Martina Karlsson.

Används vid rollspel

När Aftonbladet når Anne Dorte Jørgensen, kommunikationschef på danska Top Toy, som äger BR Leksaker på måndagskvällen säger hon att hon ska kontakta produktdesignern för att reda ut bakgrunden till att leksaken säljs.

Är det lämpligt att sälja den här typen av leksaksvapen till barn?

– Undrar du bara över det här, eller alla våra vapen? Jag vet inte anledningen till att vi säljer det här, säger Anne Dorte Jørgensen.

På tisdagsförmiddagen skickade Top Toy ut ett pressmeddelande om att knogjärnet framförallt säljs vid tiden för Halloween, som tillbehör till läskiga maskeradutstyrslar, men finns kvar i sortimentet på hemsidan året om eftersom barn även använder sådana krogjärn vid rollspelslekar.

Ändrar texten

”Vi håller dock med om att produkttexten kunde ha skrivits på ett mer lämpligt sätt och kommer att ändra texten”, står det i pressmeddelandet på företagets hemsida.

– Vi är eniga om att texten kunde varit bättre, och vill ändra på den nu, säger Jan Nyberg, försäljningsdirektör för Top Toy Sverige.

Han uppger att företaget inte fått någon kritik tidigare för varan, eller några andra tillbehör de säljer runt Halloween.

– Vi har sålt stridsyxor och svärd under flera år som tillbehör till Halloweendräkter. Hela grejen är att det ska vara rysligt. Generellt sett är Halloween något som växer enormt och varorna säljer ofta slut.