Hett under "sista chansen" för Sarkozy

Uppdaterad 2012-05-03 | Publicerad 2012-05-02

Sarkozys sista chans.

Så beskriver många bedömare kvällens debatt i Frankrike mellan presidentkandidaterna Hollande och Sarkozy.

I kväll bänkade sig 21 miljoner fransmän framför tv:n.

Läget är tufft för den sittande presidenten Nicholas Sarkozy. BBC uppger att motståndaren Francois Hollande innan debatten ledde med sju procentenheter inför presidentvalet.

Stöder slöjförbud

Båda kandidaterna skärpte sin retorik kring immigration och hårdare gränsbevakning, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Gränser är inte ett dåligt ord, sa Sarkozy till försvar för sitt tal om att begränsa antalet immigranter som Frankrike accepterar varje år.

Hollande tog en liknande position och sa att han inte accepterar specialbehandling av landets stora muslimska minoritet. Bland annat sa Hollande att han inte accepterar separata menyer på offentliga matställen eller separata badtider för kvinnor och män på badinrättningar, enligt AP.

– Jag kommer att stöda Frankrikes förbud mot slöjor som täcker ansiktet, sa han.

Tuffa ordväxlingar

Enligt AP hettade det till flera gånger under den 2,5 timmar långa direktsända debatten.

– Det är en lögn! Det är en lögn, upprepade Sarkozy under en ordväxling om den ekonomiska politiken som förts i landet under senare år.

Enligt AP sa Sarkozy att han har blivit oskyldigt beskylld för Frankrikes ekonomiska problem och att han inte är "den enda som bär skulden" för det.

– Mr. Sarkozy, det kommer att blir svårt för dig att komma undan som ett offer, svarade Hollande och fortsatte:

– Det är aldrig ditt fel. Du hittar alltid en syndabock att skylla på.

Hollande manade under tv-debatten till nationell enighet och social rättvisa genom att upprepa sina kampanjfraser "samstämmighet" och "enighet".

En tredjedel tittade

Vad gäller den ekonomiska krisen sa Sarkozy att Frankrike har klarat sig bättre än många andra europeiska länder. Han anklagade vid upprepade tillfällen sin rival för att ljuga om ekonomiska siffror och påpekade att det är lätt att tala om enighet, men att det måste genomdrivas i praktiken.

– Exemplet vi vill följa är Tyskland, inte Spanien eller Grekland, sa Sarkozy.

Enligt BBC sågs tv-debatten av en tredjedel av landets 63 miljoner stora befolkning. I Frankrike har tidningar kallat debatten för "Den sista duellen" och "Den slutliga konfrontationen".