Köp inte grisen i säcken

Uppdaterad 2018-12-13 | Publicerad 2011-12-11

Se upp för dansk skinka i jul

DEN ÄR I ALLA FALL SVINBILLIG För Erika Tjusberg, 23, är det viktigaste att skinkan ser god ut. ”Den här danska (Nybergs deli) är för stor och ser inte så fräsch ut. Hade jag sett en som såg bra ut i dag hade jag nog köpt den.”

Årets julklapp må vara en matkasse – men man vill ändå inte köpa grisen i säcken.

Akta dig för billig julskinka från vårt grannland Danmark.

– Är du det minsta mån om djuromsorg och miljö, välj en dyrare julskinka, säger Daniel Öhman, medförfattare till boken ”Matens pris”.

Daniel Öhman.

Sex, alkohol – och grisuppfödning. Danmarks liberalism sträcker sig bortom det hedonistiska. Bristen på kraftfulla regler inom djuromsorgen gör att svenska experter nu varnar för julskinka från vårt södra grannland.

Enligt Malin Olofsson och Daniel Öhman, författare till boken ”Matens pris” och vinnare av Stora journalistpriset, ligger Danmark långt efter Sverige i fråga om grisuppfödning. Djuren lever ofta under mycket svåra förhållanden.

Skövlar regnskog

Suggor hålls ofta instängda i trånga burar, tillgången på halm är dålig och för att de stressade grisarna inte ska äta varandras svansar kuperas de regelmässigt.

– Dessutom matas många av dem med genmodifierat sojamjöl från Brasilien, vilket leder till att regnskog skövlas och att arbetare dör av bekämpningsmedlen som används i sojaproduktionen, säger Daniel Öhman.

”Välj en lite dyrare skinka”

I svenska butiker säljs julskinka med hjälp av olika kvalitetsmärkningar och uttryck som ”gårdsgris” och ”gourmetskinka”. Därmed inte sagt att dansk skinka inte är välkommen på hyllorna.

För bara 46,90 kronor kilot kan svenska konsumenter den här veckan köpa dansk julskinka från Nybergs deli. Enligt leverantören själv säljs den hos Ica, Coop, Hemköp och Willys. Även skinka av märket Tulip säljs i svenska butiker.

– Är du det minsta mån om djuromsorg och miljö, välj en dyrare julskinka, säger Daniel Öhman.

Följ ämnen i artikeln