Rekordvärme – men kylan är på väg tillbaka

Publicerad 2015-02-11

VARMASTE DAGEN Lina Johansson, 24, och Josefin Söderberg, 22, i Göteborg passade på att dricka sitt kaffe utanför Stadsbiblioteket i värmen. I staden var temperaturen 11,6 grader – den högsta uppmätta siffran i februari någonsin. Men värmen blir kortvarig, redan till helgen väntar mer normalt vinterväder.

Vintervärmebölja i nästan hela landet.

Men nu blir det snart kallt igen.

– Det blir en återgång till mer normal vinter, säger Chrisanthi Grammatopoulou, meteorolog på SMHI.

I måndags steg temperaturen till 11,6 grader i Göteborg. Det är den högsta februaritemperaturen sedan mätningarna startade 1859. Och det var inte bara i Göteborg som rekordtemperaturer uppmättes. På Hanö, utanför Sölvesborg i Blekinge. steg temperaturen till 10,2 grader.

Medeltemperaturen i Göteborg brukar vara runt en plusgrad i februari.

– I nittio procent av fallen så är det mellan minus fyra och plus fem, så det är anmärkningsvärt när temperaturen är så här hög, säger Martin Hedberg på Foreca.

Han tror att det finns en chans att den här våren kan bli lika varm som förra året.

Bakom värmeböljan ligger en luftmassa som svept in från Afrika och upp genom Europa.

Kallare till helgen

Det milda vädret fortsatta under tisdagen och väntas ligga kvar ett par dagar till.

– Det blir fortsatta plusgrader på dagarna men med minusgrader på nätterna. Det är väl just i Göteborgsområdet som det kan hålla sig över nollan även på natten. Men på de flesta håll i landet blir det plus på dagen, förutom allra längst i norr, säger Chrisanthi Grammatopoulou, meteorolog på SMHI.

Sedan väntar något mer vanligt väder för årstiden.

– Det blir kallare mot helgen. På lördag blir det till exempel mellan noll och ett par plusgrader i söder, minusgrader i Svealand och ännu kallare i norr. Samtidigt är det en bit fram så det går inte att säga säkert, säger Chrisanthi Grammatopoulou.

50 000 blixtnedslag

Våren 2014 var en av de tre varmaste som någonsin uppmätts. Men det var bara ett av alla rekord som mättes upp 2014.

Den tredje augusti slogs det till exempel blixtrekord i Sverige, nästan 50 000 blixtnedslag uppmättes under dygnet.

— Det är fascinerande och lite skrämmande, det är klart att blixturladdningarna genererar mycket skada, säger Martin Hedberg.

I november slogs två andra rekord. På helt olika ställen i landet uppmättes soltimmerekord, både det högsta och lägsta. Kiruna skrapade ihop hela 42 soltimmar, och slog sitt förra högsta novemberrekord med två hela timmar.

Stockholm skrapade däremot bara ihop ynka fem soltimmar, och sänkte sitt lägsta rekord med tre timmar.

— Mätningarna startade 1908, det är lite konstigt att vi slår ett rekord på ena hållet och ett på andra hållet samtidigt i samma land, säger Martin Hedberg.

”Naturen är lite dopad”

2014 var extrem åt flera håll. Juli var extremt varm och torr. Augusti var extremt regnig. Martin Hedberg tror att vi i framtiden bara kommer få se mer av det extrema vädret, och fler väderrekord slagna.

— Det är som att naturen är lite dopad. Det betyder inte att varje dag kommer vara varmare än normalt, men sannolikheten är större att det blir riktigt varmt.