Så ska Blåvitt klara livet efter SM-guldet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-16

Idrottspykologen: Det är viktigt att sätta upp nya mål

Tre veckor har gått sedan IFK Göteborg frälste stan med ett SM-guld. Men efter segerruset infinner sig ofta en tomhetskänsla hos både spelare och supportrar.

Punkt SE har pratat med idrottspsykologen Johan Plate om hur man går vidare.

”Jaha, var det inte mer än så”. Den känslan är inte ovanlig när man kämpat länge mot ett mål och sedan når det, menar Johan Plate. Den ska till och med ses som någonting nödvändigt och positivt.

– Människan är byggd för att hela tiden prestera mera. Det vore ju förödande om den känslan inte kom. Om man vann ett guld och sedan var mätt och inte ville ha mer, säger han.

Ölme känner igen känslan

Backen Magnus ”Ölme” Johansson känner igen känslan. Efter att ha vunnit sitt sjunde guld med IFK bestämde han sig nyligen för att avsluta fotbollskarriären.

– Det är så enormt mycket känslor som byggs upp när man vinner SM-guld. Det är klart att det blir ett tomrum efteråt. Det tror jag de flesta kan känna igen sig i, säger han.

Hur stark känslan blir beror ofta på i vilket stadie av karriären man befinner sig på. Unga spelare har vanligtvis lättare att gå vidare och se nya mål framför sig.

– Men för mig känns det ändå ganska bra. Kroppen känns fortfarande fräsch och jag har kunnat bestämma själv när jag vill lägga av, säger ”Ölme”.

Delmål kan hjälpa

Det bästa sättet att gå vidare menar Johan Plate är att sätta upp nya mål – och då inte nödvändigtvis att vinna SM-guld igen nästa säsong.

– Det är ett vanligt misstag många gör, att de sätter upp mål för långt fram i tiden. Ett bra delmål för en fotbollsspelare är till exempel att göra en riktigt bra försäsong.