Kompisen om blåmärkena: "Aldrig sett något liknande"

Publicerad 2013-02-07

Rättegången mot eleverna på Sigtuna humanistiska läroverket är inne på sin tredje dag.

Flera vittnen har hörts, bland annat skolans biträdande rektor Johan Norvell.

– Jag tror att det har skett en kulturförändring. Saker som händer på elevhemmen i dag börjar dyka upp, det gjorde de inte för tio år sedan, sa han i rätten.

Under dagen har flera elever på Sigtunaskolan vittnat om vad de sett och hört om misshandeln i elevhemmets källare i slutet av mars förra året. Målsäganden, en 17-årig elev, ska då ha blivit svårt misshandlad av fyra äldre skolkamrater som nu alla är åtalade för grov misshandel.

En av dem såg målsägandens blåmärken bara några dagar efter händelsen.

– Jag har aldrig sett något liknande, jag blev chockad, säger en av dem.

"Tjejerna använder förödmjukande metoder"

Flera av eleverna som vittnat under dagen har talat om "internatbubblan" och att vara "internatstörd".

– Det innebär att man accepterar saker man inte skulle acceptera annars. I den här typen av skola är det tillåtet att äldre elever ger sig på de yngre. Det sker väl mest på pojkarnas elevhem, på tjejernas använder man mer förödmjukande metoder, förklarar en av dem.

En annan säger:

– Man formas efter de som finns på skolan, alla får samma åsikter, gör samma saker, världen utanför finns liksom inte.

Men skolans biträdande rektor tror att kulturen håller på att förändras.

– Saker som händer på elevhemmen i dag börjar dyka upp, det gjorde de inte för tio år sedan, säger han.

"Väldigt tungt"

De fyra åtalade eleverna gavs också chans att berätta hur tiden i häktet, den rättsliga processen och mediebevakningen påverkat dem. Flera vittnade om försämrade betyg, arbetstillfällen och utbildningsmöjligheter som gått om intet.

– Det har har fått stora konsekvenser för mig och min familj, det känns naturligtvis väldigt tungt, säger en av dem.

Även den 17-årige elevens familj hördes av åklagaren. Mamman berättade bland annat att om chocken när hon såg sonens blåmärken.

Skolan bakom polisanmälan

– Det här kom som en fullständig överraskning för mig, jag hade svårt att ta in att det faktiskt hade hänt, säger hon. Men det var väl naivt av mig att tro att någon sånt här inte skulle kunna hända på den här typen av skola.

När sonen berättat vad som hade hänt i elevhemmets källare kontaktade familjen omedelbart skolan, som nu står bakom polisanmälan.

– Jag har förstått att många av skolkamraterna inte tyckte att han inte skulle ha polisanmält. Det har varit jättejobbigt för honom och försöka stå upp för att han har gjort rätt, säger mamman.