’Snusare förpestar bara för sig själva’

Publicerad 2012-12-07

Här skriver kändisarna på för att rädda prillan

Svenskarna slåss för prillans överlevnad.

Aftonbladet drar i dag i gång Snusuppropet.

– Svenskarna älskar ju sitt snus så det är klart att jag skriver på, säger Hollywoodfrun Maria Montazami.

Aftonbladets avslöjande om hotet mot snuset har skrämt slag på många som håller sin prilla kär. Om EU-kommissionens förslag till ett nytt tobaksdirektiv röstas igenom ligger snuset ­illa till. Aftonbladet erfar att tobaksprodukter enligt förslaget måste innehålla 85 procent tobak. Det svenska snuset innehåller bara cirka 50 procent tobak.

Reglerna skulle kunna sätta det svenska undan­taget från EU:s snusförbud ur spel.

Många svenska EU-parlamentariker har rasat mot uppgifterna. Regeringen har sagt att man inte tycker att tobaksdirektivet ska ­gälla snus, om inte export­förbudet hävs.

”Det är bedrövligt”

Läsarnas respons på ­Aftonbladets avslöjande har ­varit stor. I dag drar vi därför i gång Snusuppropet – där läsarna kan skriva under en uppmaning till regeringen att de ska göra­ allt för att rädda prillan.

Flera kända svenskar som snusar har redan anslutit sig. En av dem är radiokommentatorn Ralf Edström.

– Det är bedrövligt att de vill göra en sådan sak. Vi snusare förpestar mest för oss själva, och stör inte ­omgivningen. Det är ­ungefär som när det var bråk i Frankrike, när EU var på väg att förbjuda grodätarnas ”Gauloises”­-cigaretter. Men dem fick de väl ha kvar.

Även artisten Lasse Kronér är djupt kritisk till det planerade EU-förslaget:

– Det finns en miljard ­saker som är farligare än svenskt snus, det är fan i mig farligare med ­rondeller.

Märker av oron

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som är ansvarig för alkohol- och ­tobaksfrågorna, har märkt av folks oro.

– Snus är en produkt som ­används av många och många är angelägna att det fortsatt ska finnas en möjlighet att ha tillgång till det. Man får ha respekt för det även om det inte är en hälsofrämjande produkt, ­säger hon.

Aftonbladets snusupprop

”Det svenska snuset är hotat. Ett ännu hemligt lagförslag från EU-kommissionen kan leda till att snus inte får säljas i Sverige. Vi som undertecknat detta upprop kräver att regeringen gör allt för att stoppa förslaget och rädda prillan.”