Frätande syra läckte ut på industri i Avesta

Det giftiga ämnet kan ha spridits till dagvattnet

Uppdaterad 2017-04-28 | Publicerad 2017-04-27

En tågvagn läckte frätande fluorvätesyra på industriföretaget Outokumpus område i Avesta under torsdagen.

Det fanns en risk att syran skulle sprida sig med vinden. Människor i området uppmanades att gå inomhus samt stänga fönster och dörrar.

Tidigt på fredagsmorgonen uppgav kommunen att faran var över.

Larmet kom vid 09-tiden på torsdagsmorgonen.

Läckan inträffade i en lokal på Outokumpus industriområde. Kemdykare från räddningstjänsten samt ambulans och polis fick rycka ut till platsen.

Fluorvätesyra är en mycket starkt frätande och giftig gas. Ämnet riskerade att sprida sig med vinden.

Fabriken evakuerades och vid 13-tiden fick även barnen på förskolan Violen, som ligger nära industrin, lämna lokalerna. Dessutom stängdes badhuset Metropoolen.

Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut. Där uppmanades människor i området att gå inomhus samt stänga fönster, dörrar och ventilation. Vid mätningar upptäckte kommunen att PH-värdet har sjunkit i en brunn nära Outokumpu. Det tyder på att ämnet läckt ut i dagvattnet.

Elever hölls inomhus

All verksamhet på Bergsnässkolan, Domarhagsskolan och Karlfeldtgymnasiet bedrevs inomhus under torsdagen.

Räddningstjänsten har inga uppgifter om att någon person har skadats. Avesta kommun har aktiverat sin krisgrupp.

Vid klockan 03.30 på fredagsmorgonen uppgav kommunen att faran var över.

”All kvarvarande fluorvätesyran är nu överpumpad i säker förvaring. Räddningstjänsten avslutar sin insats och kommunen avslutar sin krishanteringsorganisation. Visst efterarbete kommer att genomföras under fredagen” skriver kommunen på sin hemsida.

Kan vara dödlig

Fluorvätesyra används bland annat vid betning av rostfritt stål. Om syran hanteras utan nödvändig skyddsutrustning är den mycket farlig. Ämnet kan ge svåra brännskador, och det kan slå ut vitala organ. I värsta fall kan exponering för syran leda till döden.

Några närmare omständigheter om vad som ligger bakom läckaget är ännu inte kända. Polisen har inlett en förundersökning om arbetsplatsolycka genom framkallande av fara för annan.

Följ ämnen i artikeln