Ryska attacker mot tre nya städer – uppmaningen: ”Ta skydd”

Publicerad 2022-03-11

Ryssland har attackerat flera nya ukrainska städer under morgonen.

Bilder visar hur Lutsk, Dnipro och Ivano-Frankivsk utsatts för bombanfall.

”Alla ska ta skydd!”, skriver Lutsks guvernör på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina

Tidigt på fredagsmorgonen ljöd flyglarmen i flera ukrainska städer. Därefter kom rapporter om raketer som slagit ner i städerna Lutsk, Dnipro och Ivano-Frankivsk.

Rysslands försvarsdepartement bekräftade senare att man genomfört ”högprecisionsattacker” mot två flygbaser i västra Ukraina.

Enligt BBC har man bland annat bombat en fabrik i industristaden Lutsk, i västra Ukraina, som är specialiserad på att reparera motorer för stridsflygplan.

Explosion vid förskola

Jurij Pohuliaiko, guvernören i regionen Volyn där Lutsk är belägen, uppger att minst två underhållsarbetare dödats och sex skadats i attackerna. Totalt ska fyra attacker ha skett.

En brandman i spillrorna från Dnipro under morgonen.

I strategiskt viktiga Dnipro, i sydöstra Ukraina, har flera explosioner rapporterats in. Två av dem ska ha slagit ner i närheten av en förskola och ett stort flerfamiljshus.

Bilder i sociala medier visar hur räddningstjänsten försöker släcka bränder i förstörda byggnader i staden.

”Meter Ukraina kanske aldrig får tillbaka”

Rysslandsexperten Oscar Jonsson beskriver attackerna från Lutsk i väst till Dnipro i syd som en ”kniptångsmanöver” för att låsa de ukrainska förbanden.

– Det är två strategiskt viktiga städer Lutsk och Dnipro och det förefaller naturligt för den ryska sidan att skära av västliga leveranser som kommer in från Polen. En signifikant del av den ukrainska armén befinner sig också i de östra delarna av landet och kan man skära av dem tar man väldigt mycket territorium, säger han i P1-morgon och fortsätter:

– Kniptångsmanövern skulle vara enorm om man lyckas och varje meter man tar är något Ukraina kanske aldrig får tillbaka.