Christian, 41, fick sparken i videomöte: ”Kniv i hjärtat”

Livesända massuppsägningen blev viral – nu pudlar chefen

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-09

NEW YORK. 900 anställda fick sparken – via ett Zoom-samtal.

Nu har vd:n på det framgångsrika företaget bett om ursäkt.

Men fembarnspappan Christian Chapman, 41, säger att han fortfarande är i chock över det frostiga avskedet, bara ett par veckor före jul:

– Som att bli sparkad i magen.

Morgonen började som vanligt för Christian Chapman. Han hann med två möten och lite julsnack med kollegorna.

Strax före klockan 11 fick han en Zoom-länk skickad till sig.

Han klickade, och hamnade i ett videosamtal där hans arbetsgivare, Vishal Garg, vd för bolåneföretaget Better.com, tittade rakt in i kameran.

– Om du är med på detta samtalet är du en del av den otursamma grupp som blir uppsagd, förklarade Garg, innan alla inbjudna ens hunnit klicka in sig på mötet.

– Er anställning upphör med omedelbar verkan, fortsatte han.

Uppsägningsbeskedet var kort. Tre minuter, sedan avslutades mötet.

Kvar satt en chockad Christian Chapman på hemmakontoret i Dallas, Texas. Han uppfattade tillvägagångssättet som kallt och okänsligt.

– Det var som att bli sparkad i magen, allt syre lämnade rummet, säger han.

Chapman började genast stämma av med sina kollegor via jobbets chattkanaler. Men inom 30 sekunder blev datorskärmarna svarta – alla uppsagda hade omedelbart blockerats från företagets datorer, telefoner, mejl och chatt.

– Datorn bara stängde ner framför mig. Vi kollegor har varit som en familj, som hörs varje dag, även på helger. Men allt blev svart – allt. Jag kunde inte få någon information.

Här ger  vd:n 900 anställda sparken via ett videosamtal.

”Hur ska jag berätta för min fru?”

Christian Chapman säger att ovissheten skruvade upp panikkänslorna.

– Allt jag kunde tänka på var ”hur ska jag berätta för min fru att jag fått sparken strax före jul?”. Och jag har fem barn. Så det sög verkligen.

Det dröjde flera timmar innan information från HR-avdelningen om potentiella avgångsvederlag och förmåner damp ner i de anställdas privata inkorgar.

Chapman kände hur irritationen växte.

Det hade framstått som om vd:n ville ha medlidande – Garg sa i videon att det var andra gången i livet han tvingades avskeda folk:

”Senaste gången grät jag. Men jag ska vara stark den här gången”.

– Som om han sökte empati  – från oss! För att han var tvungen att sparka oss. Väldigt narcissistiskt, tycker jag. Jag tänkte: ”Vad i hela fridens namn?”, säger Christian Chapman.

Företaget, som beskrivits som den snabbast växande startupen i USA, sparkade sammanlagt 900 personer på ett bräde, runt nio procent av sina anställda, enligt CNN.

Bolaget värderas till 6,9 miljarder dollar, och har stoltserat med sin enhörningsstatus.

Better, som hjälper folk med bolån på nätet, har utnämnts till etta på Linkedins lista över årets främsta startups, både 2020 och 2021.

Dagen före uppsägningarna meddelade företaget dessutom att de fått ett kassatillskott på 750 miljoner dollar, som en del av ett avtal med investerare, rapporterar TechCrunch.

– 750 miljoner dollar – det är nästan en miljon per uppsagd person. Vad är det som sker? Är det kapitalism som gått snett? Vi har bytt dollar mot människor, säger Chapman.

Även om företaget inte hade problem med likvida tillgångar, såg företaget hotade moln vid horisonten.

– Marknaden har förändrats, som ni vet. Och vi måste röra oss med den för att överleva, sa Garg under Zoom-samtalet i förra veckan.

Christian Chapman, 41 blev avskedad i videomöte.

Anklagade de anställda för stöld

Strax efter massuppsägningen anklagade dessutom vd:n de före detta anställda för att ha stulit från sina kollegor och kunder – eftersom de var ineffektiva och bara jobbade två timmar om dagen, påstod han.

– De kommentarerna var som att få en kniv i hjärtat, säger Christian Chapman, som menar att både han och hans kollegor har jobbat hårt.

Beskedet kom därför oväntat. Inte minst för att han själv nyligen fått uppmuntrande ord om sina prestation, blivit befordrad och fått löneökning. Nyligen tränade han dessutom 1 600 av företagets säljare.

– På grund av Vishals olika förändringar i företaget var de rätt nedslagna redan då. Så jag ägnade tid åt att peppa dem och sa ”Vi måste pusha hårdare. Vi klarar detta, Vishal har en vision”.

Två veckor senare fick han själv kicken.

– Så det var mörkt – inte bara på datorskärmen, utan även känslomässigt, säger Christian, som jobbat i bolånebranschen i nära 20 år.

Vishal Garg var redan tidigare känd som en kontroversiell chef. I ett mejl som han skickade till anställda i fjol, som tidningen Forbes tagit del av, skrev han:

”Ni är FÖR JÄVLA LÅNGSAMMA. Ni är ett gäng DUMMA DELFINER… SÅ SLUTA MED DET. SÅ SLUTA MED DET. SÅ SLUTA MED DET NU. NI SKÄMMER UT MIG”.

Ber om ursäkt efter massiv kritik

Videon på hur Vishal Garg sparkar sina anställda har blivit viral och han har de senaste dagarna fått en våg av kritik på sociala medier.

På onsdagen, exakt en vecka efter avskedsbeskedet, skrev vd:n ett brev där han offentligt bad om ursäkt:

”Jag misslyckades med att visa rätt mängd respekt och uppskattning för de som påverkades”.

Den före detta anställde Christian Chapman fnyser åt brevet. 

– Detta har blivit viralt, och hans sju miljarders-värdering börjar sjunka – först då kommer en ursäkt.

Inte förrän flera dagar efter avskedet vågade Chapman avslöja för sina barn, mellan 5 och 14 år gamla, att han förlorat sitt jobb. Det kändes genant.

– En av dem frågade ”blir det ingen jul i år?”, säger Chapman. 

För deras skull försöker han hålla humöret uppe. Han har just gjort en arbetsintervju, och hoppas nu på det bästa.

– Jag ska inte ljuga, jag är kluven i två delar: den realistiska och den optimistiska. Jag känner att något bra kan hända, men vi kan komma att bli tvungna att pausa en del räkningar. Det finns en viss nervositet och ångest över hur allt ska bli.

Följ ämnen i artikeln