Attackerar pedofiler för att hindra övergrepp – får kritik av ”Dumpen”

Publicerad 2023-12-05

En grupp laglösa ”pedofiljägare” har på kort tid vuxit fram i Linköping, enligt en granskning av Corren.

De kallar sig ”Dumpen hardcore”, men får nu kritik från organisationen de inspirerats av.

– Barnen tjänar ingenting på att vi har huliganer som är ute och slåss, säger Sara Nilsson, ansvarig utgivare för ”Dumpen”.

På sociala medier sprider de filmer på slagsmål och skadegörelse av folks bostäder med målet att stoppa sexförbrytare.

– Jag är bara så trött på hur samhället ser ut. Jag känner flera tjejer som har blivit våldtagna och sextrakasserade, det är därför jag är med i det här, säger en anonym medlem i gruppen som intervjuats av Corren.

Enligt tidningens granskning konfronteras både dömda och ostraffade personer. Dessutom misstänks ”pedofiljärgarna” för ofredande och utpressning.

Sara Nilsson och Patrik Sjöberg driver sajten dumpen.se tillsammans.

Ville samarbeta med ”Dumpen”

Gruppen hör till rörelsen Pedo Hunting Sweden (PHS) och kallar sig själva ”Dumpen hardcore” på sociala medier.

En person som uppgav sig för att vara en representant från PHS bjöd nyligen in pedofiljägarsajten ”Dumpen” till ett samarbete. Något som rörelsen själva menar inte kommer från deras officiella kanaler.

Men enligt Dumpens ansvarige utgivare, Sara Nilsson, är gruppens arbete kontraproduktivt.

– Barnen tjänar ingenting på att vi har huliganer som är ute och slåss. Tystnadskulturen kring övergrepp breder ut sig när folk använder våld. Det slutar med att barnen inte vågar berätta om sina upplevelser, säger hon till Aftonbladet.

”Det är idioti”

Sara Nilsson reagerar också på att de använder sig av deras varumärke.

– De har inte fått tillåtelse av oss, det är idioti att de kallar sig så. Det är vårt namn och vi arbetar inte med våld, säger hon.

Dumpen har tidigare fått kritik för att hänga ut och bildpublicera misstänkta pedofiler.

Men Sara Nilsson menar att de inte har ansvar för den ökade hotbild som kan skapas kring de uthängda.

– Övriga medier publicerar bland annat bilder på nazister, men de ansvarar inte för om den personen blir utsatt och vi kan ju inte sluta prata om nazister för den sakens skull. Vuxna måste lära sig hantera den här typen av saker utan våld, säger hon och fortsätter:

– Den stora skillnaden mellan oss är att vi arbetar för barnen och för att förövarna ska få vård. Det gör inte huliganerna.

En grupp ”pedofiljägare” har på kort tid vuxit fram i Linköping. Arkivbild.

Undergrupper runt om i Sverige

Den anonyma medlemmen som Corren pratat med säger att PHS har undergrupper på flera orter i landet. En bild de själva tjänar på att sprida men som är svår att bekräfta.

Enligt polisen är det är svårt att säga hur vanligt förekommande den här typen av medborgargarden är, men det är inget nytt fenomen.

– Folkdomstolar och personer som tar lagen i egna händer har vi sett tidigare. Men vi tar avstånd från det agerandet, säger Marcus Anefur, presstalesperson vid polisregion Öst.

Följ ämnen i artikeln