Zelenskyj: Har tappat räkningen på alla mordförsök

Publicerad 2023-11-21

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han har tappat räkningen på alla mordförsök han utsatts för sedan krigsutbrottet.

Ledaren jämför känslorna vid varje attentat med hur han kände under coronapandemin.

– Det första orsakade panik, men därefter har säkerhetstjänsten bara informerat om att ytterligare försök har skett, säger han till The Sun.

I en intervju med The Sun i högkvarteret i den ukrainska huvudstaden Kiev säger president Volodymyr Zelenskyj att han uppriktigt inte vet hur många försök som gjorts för att döda honom sedan Ryssland invaderade landet i februari i fjol.

Han konstaterar dock att minst ”fem eller sex” försök har avvärjts av den ukrainska säkerhetstjänsten. En medarbetare säger till The Sun att det rör sig om ett dussin bara under de första veckorna av invasionen.

Zelenskyj liknar försöken vid covidutbrottet i samband med pandemin.

– Den första komplotten orsakade panik – precis som de första covid-fallen. Då visste inte folk vad de skulle göra och det hela upplevdes som väldigt läskigt. Men därefter var det som att säkerhetstjänsten bara informerade om att ytterligare en grupp hade försökt, säger han till The Sun.

President Zelenskyj under en pressträff i Sverige i augusti.

Utsattes redan första dagen

Zelenskyj berättar hur ryska specialstyrkor redan första dagen av invasionen den 24 februari försökte döda honom i Kiev. Hans livvakter barrikaderade hans kontor och de närmsta medarbetarna utrustades med vapen och skyddsvästar.

– En person beskrev kontoret som ett dårhus.

När erbjudandet om hjälp att fly kom från omvärlden med rädsla för att landet skulle falla inom några timmar svarade presidenten med orden:

”Jag behöver ammunition, inte skjuts”.

Två år senare menar Zelenskyj att Ryssland fortfarande ”väldigt gärna” vill störta honom från makten.

Han berättar under intervjun att han till och med känner till kodnamnet för Rysslands senaste uppdrag att döda honom med deadline vid årets slut.

”Operation Maidan 3”.

– Det betyder att de ska ändra eller byta ut presidenten. Det kanske inte betyder att döda men de kommer använda alla verktyg de har. Men vi kan leva med det.

På frågan om Ukraina själva utfört några liknande dåd blir svaret att han inte kan diskutera operationer av den ukrainska säkerhetstjänsten.

– Det finns några ögonblick som vi inte diskuterar.

Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med landets försvarsminister Sergej Shojgu, arméofficern Valery Gerasimov och en till högt uppsatt general.

”Finns inget dödläge”

Och på frågan om han skulle ta chansen att döda Rysslands president om han fick chansen blir svaret:

– Det är krig och Ukraina har alla rättigheter att försvara vårt land.

Under intervjun konstaterar Zelenskyj att bristen på framsteg i kriget har gjort att vissa allierade börjat tvivla på om Ukraina faktiskt kan komma att driva ut de ryska styrkorna i landet. Bland annat nämner han svikande stöd från USA:s kongress med påståendet om att kriget i Ukraina kan bli ett ”evigt krig”.

– Vi behöver ha mer framgångsrika resultat på slagfältet. Vi är på hemmaplan. Ryssarna är på vårt land. Därför finns det inget dödläge i detta.

Han poängterar vidare att den ukrainska viljan att fortsätta besegra Ryssland fortsatt är stark och att det ”i moralen inte finns något dödläge”.

Samtidigt betonar han att invånarna är trötta på ”permanenta flyganfall”, att ständigt bli beskjutna, få sina hem förstörda och nära och kära dödade.

”Men om du frågar dem om de är villiga att ge upp, om de är redo att prata med ryssarna för att få ett slut på detta, om de är redo att gå med på en kompromiss med Putin, i så fall är de inte trötta. Vi är redo att kämpa längre”.

Följ ämnen i artikeln