Striderna fortsätter och dödssiffrorna stiger

Uppdaterad 2023-10-09 | Publicerad 2023-10-08

Striderna fortsätter i flera städer längs gränsen vid Gazaremsan.

Nu vill Israel tömma alla de närbelägna städerna.

Samtidigt stiger dödssiffrorna i både Israel och Gaza.

Följ ämnen
Israel

Mer än 30 timmar efter Hamas attack mot Israel rasar striderna fortfarande i flera städer i södra Israel.

Raketer skjuts fortfarande mot flera av de södra samhällena. Eldstrider pågår på marken mellan israeliska styrkor och personer från Hamas som infiltrerat Israel.

En talesperson för Hamas uppger att deras soldater fortsätter storma genom landet på söndagen. Personen uppger också att Hamas fyller på med fler soldater.

På morgonen meddelade israeliska försvarsmakten att flera av de södra städerna måste tömmas inom 24 timmar.

Flera döda och tillfångatagna

Det senaste dygnet har varit blodigt i både Israel och Gaza. Över 600 personer uppges ha dött i Israel och över 2000 personer har rapporterats skadade. Enligt palestinska myndigheter har 313 personer dödats i Gaza.

Under både lördagen och söndagen har flera bilder och filmer delats på israeler som tagits till fånga av Hamas. Barn, kvinnor, män, civila, soldater och äldre, har förts bort över gränsen.

En palestinsk man går runt bland rasmassorna efter ett raserat hus i Gaza.

En soldat dras ut från en stridsvagn, en man med bakbundna händer förs iväg på en pickup och en soldat släpas iväg. Flera av kidnappningarna, som även bekräftats av israelisk militär, visas upp i Hamas propagandafilmer.

En annan film visar en kvinnas avklädda kropp. Benen är böjda i en onaturlig vinkel och hon tros vara en av flera saknade personer som även de tagits som gisslan.

En del av de kidnappade ska ha befriats. Under morgonen bekräftade den israeliska militären att runt 100 personer fortfarande hålls gisslan. Hur hög den siffran är i nuläget okänt. Det är också okänt vad som händer med de gisslantagna.