Kidnappades och fördes till Gaza – visas upp av Hamas

Uppdaterad 2023-10-09 | Publicerad 2023-10-08

Soldater, civila och barn har kidnappats och förts in i Gaza.

I sina kanaler visar Hamas upp hur människor tillfångatas och förs iväg.

Hamas säger att de under dagen kommer meddela hur många israeler som hålls gisslan.

– Huvudmålet är att få palestinska fångar frigivna från ockupanterna, säger Hamas talesperson till NRK.

Följ ämnen
Israel

 Uppdatering 9 oktober: Israelisk militär har attackerat över 500 mål i Gaza


Samtidigt som Hamas intog flera byar i södra Israel under lördagen spreds bilder på människor som kidnappades av beväpnade män.

En soldat dras ut från en stridsvagn, en man med bakbundna händer förs iväg på en pickup och en soldat släpas iväg. Flera av kidnappningarna, som även bekräftats av israelisk militär, visas upp i Hamas propagandafilmer.

En del av de kidnappade ska ha befriats. Men under morgonen bekräftade den israeliska militären att runt 100 personer fortfarande hålls gisslan, rapporterar Bloomberg.

En israelisk soldat som tagits till fånga av palestinier.

Sprider bilder på folk som förs iväg

I ökenbyn Urim i södra Israel hölls en festival tidigt på lördagsmorgonen.

Hundratals människor syns fly i ett filmklipp från platsen. I panik kastar sig människor in i bilar eller flyr till fots. Klippet cirkulerade på sociala medier men lades även upp på Hamas Telegramkanal.

”Scenerna från massflykten av bosättarna efter starten av ”Al-Aqsa-flodvågen”, skriver Hamas.

Lokala medier rapporterar att flera personer hittats döda och att flera personer tros ha tagits som gisslan av Hamas efter händelsen.

Senare under lördagen spreds ett nytt klipp från händelsen. På klippet syns en kvinna föras bort mot sin vilja på en motorcykel. Några meter längre bort hålls en man fast som uppges vara hennes pojkvän.

Förutom israeler kommer även rapporter om att medborgare från andra länder ska ha kidnappats.

Thailands utrikesminister Parnpree Bahiddha-Nukara, säger att elva thailändare har tillfångatagits, rapporterar Bangkok Post. Även en familj från Tyskland ska ha förts bort och en man från Storbritannien.

En kvinna förs iväg på motorcykel från ökenfestivalen nära gränsen.

Mannen som uppges vara den bortförda kvinnans pojkvän.

General uppges vara tillfångatagen

Israeliska medier rapporterar att en högt uppsatt general från IDF är bland de tillfångatagna. Han ska även ha arbetat inom det israeliska försvarets Gaza-division.

På en bild syns två personer föra runt en barfota man i Gaza. Mannen uppges vara generalen.

Källor inom den israeliska militären säger att uppgifterna om honom i nuläget är ”oklara och obekräftade”. Hamas har tidigare uppgett att ”höga officerare” finns bland de tillfångatagna.

Mannen i kalsonger uppges vara en högt uppsatt general.

Huvudmålet: frigivning av palestinier

Den israeliska militären har bekräftat att israeliska medborgare har tagits som gisslan och förts till Gazaremsan, som kontrolleras av terrorgruppen Hamas.

”Israel vaknar till en fruktansvärd morgon. Många människor har dödats och många har kidnappats och förts till Gaza. Inte bara soldater utan även civila, barn och farföräldrar, sade den israeliska överstelöjtnanten Richard Hecht till CNN.

Huvudmålet med attacken är enligt Hamas talesperson Hazem Qasim att få palestinska fångar frigivna.

– Det strategiska målet med den här operationen är att pressa ockupationsmakten att frige fångar, säger Qasim till norska NRK.

Hamas ledare, Saleh al-Arouri sade under lördagen att Hamas hade tillfångatagit tillräckligt med israeliska fångar för att tvinga Israel att släppa alla fängslade palestiniern, rapporterar Al Jazeera.