Flera nationer har medborgare som dödats

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-10-09

Krigsrök över Gazaremsan på måndagen efter att terrorstämplade Hamas angrep Israel i helgen.

Det finns ännu inga uppgifter om att svenskar drabbats i striderna och våldsamheterna. Men flera andra länder rapporterar om medborgare som har dödats i samband med Hamas anfallskrig mot Israel.

USA rapporterar att nio amerikanska medborgare har dödats i våldsamheterna. Flera amerikaner saknas också och oron är stor att dessa personer tagits som gisslan.

– För närvarande kan vi bekräfta nio amerikanska dödsfall i kriget mellan Israel och Hamas, säger Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

– Vi kan bekräfta att det finns saknade amerikanska medborgare och vi arbetar med våra israeliska partner för att ta reda på var de befinner sig, fortsätter han.

Många thailändska medborgare

Enligt en talesperson vid Thailands utrikesdepartement har tolv av landets medborgare bekräftats döda och ytterligare elva har tagits som gisslan av Hamas, rapporterar CNN.

AFP rapporterar också att två ukrainska kvinnor som sedan länge bodde i Israel har dödats och att tio personer från Nepal har mist livet.

Storbritannien bekräftar två brittiska dödsfall.

Franska UD uppger att två franska medborgare har ”dödats i Hamas terrorattacker mot Israel” . Ytterligare 14 personer med franskt medborgarskap saknas, varav ett tolvårigt barn.

”Utifrån den information vi har, bedömer vi att det är högst troligt att några av dem blivit bortförda”, skriver franska UD i ett uttalande och tillägger att ”alla siffror kan förändras”.

Minst en rysk medborgare är död och ytterligare fyra saknas, enligt ryska ambassaden i Tel Aviv.

En kambodjansk student rapporteras ha dödats

Inga uppgifter om svenskar

I Sverige har utrikesdepartementet inga uppgifter om drabbade svenskar, meddelar UD:s pressjour sent på måndagskvällen.

”UD och Sveriges utlandsmyndigheter i Israel och Palestina följer utvecklingen noga. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller avlidna svenskar. Inte heller finns uppgifter om att svenskar ska ha drabbats på annat sätt”, skriver pressjouren i ett mejl till TT.

CNN rapporterar också att tre brasilianare saknas. Även två personer från Mexiko saknas, liksom en nepalesisk student och en brittisk medborgare.

Även Italien och Tanzania rapporterar om saknade medborgare.