Nordmark väntar tuff debatt om las

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) väntar sig en tuff debatt med samarbetspartierna om fack och arbetsgivare misslyckas med att förhandla fram förändringar i arbetsrätten.

– Varje steg som arbetsgivarna får i ökad flexibilitet måste mötas av ökad trygghet för löntagarna, säger Nordmark.

I nästa vecka, den 1 juni, tar Nordmark emot förslagen från den utredning som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt, om förändringar i lagen om anställningsskydd. Förslag har redan läckt ut och det som har kommit har fått Vänsterpartiet att upprepa sitt hot om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. LO har sagt att förslagen är otänkbara.

Flera förslag

Enligt SVT:s Agenda föreslår utredningen bland annat:

Möjligheten tas bort för en anställd att med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att den anställde får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Förslaget gäller företag med upp till 15 anställda.

Turordningsreglerna ändras så att arbetsgivare får göra undantag för fem anställda i stället för två anställda, oavsett när de anställdes.

Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan de som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.

Eva Nordmark vill inte kommentera förslagen. Och hon vill inte heller, för dagen, säga om utredningen ska skickas ut på remiss över sommaren. Beslut är inte taget än.

Har pausats

Utredningen har arbetat parallellt med att fack och arbetsgivare förhandlat om förändringar i arbetsrätten. De förhandlingarna skulle ha varit klara, men har liksom förhandlingarna om nya löneavtal, pausats till i höst.

Det har varit utsagt redan från början att om parterna kommer överens om ändringar i las så är det vad som ska gälla. Om inte, ska utredningens förslag vara det som regeringen går vidare med.

– Parterna ska leverera till mig den sista september. Kommer de inte fram till något behöver vi jobba vidare utifrån utredningen, säger Eva Nordmark.

Hon ser då framför sig tuffa diskussioner med Centerpartiet och Liberalerna.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på. Ska man göra det måste det säkerställas en balans mellan parterna och att det blir långsiktigt hållbart. Vi får inte försätta svensk arbetsmarknad i ett läge med ryckighet i reglerna. Det kan bli en utmaning i höst, säger Nordmark.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har ett konkret råd till Nordmark när hon tar emot utredningen den 1 juni.

– Den bör gå direkt i papperskorgen. Den är ett angrepp på löntagarna och hela fackföreningsrörelsen, säger Sjöstedt till TT.

Hotet om misstroendeförklaring, om regeringen går vidare med utredningens förslag, kvarstår varnar han. Men han vill inte säga när V är redo att agera.

– Vi kommer att agera kraftfullt vid den tidpunkt som passar oss bäst. Frågan kan avgöras i höst, säger Sjöstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE