Hyllade fotografen Lennart Nilsson död

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 21

Mästerfotografen Lennart Nilsson är död.

Han blev världskänd med sina bilder till boken ”Ett barn blir till” som gavs ut 1965.

Lennart Nilsson blev 94 år gammal.

Den världsberömde fotografen Lennart Nilsson har dött vid 94 års ålder, uppger hans dotter för TT.

Boken ”Ett barn blir till” gav världen en helt ny inblick över processen från när ett ägg befruktas till dess att ett barn utvecklas. Det tog honom hela tolv år att arbeta fram bilderna som användes till boken som gavs ut för första gången 1965.

Var pionjär

Som en pionjär inom vetenskaplig fotografi arbetade Lennart Nilsson oförtrutet vidare under hela sin karriär, med ett stort antal priser och böcker som följd.

– Han var en duktig konstnär och inspirerande individ. Han hade en fantastiskt karriär som har spänt över decennier, säger svenske fotografen Jens Assur om Lennart Nilsson.

Han fortsätter:

– Han var nyfiken och tog del av det som hände i samtiden. Och han stöttade fotografer.

Lennart Nilsson ska ha somnat in under lördagsmorgonen tillsammans med sin familj, säger hans frus dotter Anne Fjellström till TT.

– Vi minns honom som den oerhört kärleksfulla familjemedlemmen som han var, den respekt han visade oss alla och den glädje han gav till så många. Sen är vi naturligtvis väldigt stolta över det fantastiska livsverk han har lämnat efter sig, säger Anne Fjellström.

Förutom sin banbrytande vetenskapsfotografi var Lennart Nilsson mångårig hovfotograf och har dokumenterat hovet sedan 1940-talet. Bland annat tog Lennart Nilsson den officiella bröllopsbilden på kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Talade om döden

I en intervju med Aftonbladet från 2006 berättade Lennart Nilsson själv om sitt arbete – som han då fortsatt med i hög takt.

– Tänk, livet och döden ser likadana ut. Jag glömmer aldrig när jag första gången såg i mikroskopet hur spermien träffade ägget, hur ägget började rotera motsols som en planet, som det alltid gör, åtta varv per minut har forskarna sagt. När ett virus går in i cellen ser det ut just så. Ja, så märkligt är det.

Han berättade då kring sina känslor kring döden:

– Den drabbar ju oss alla. I ett svepelektronmikroskop har jag skildrat en hjärtinfarkt i 20 000 gångers förstoring, så det vet jag hur det ser ut. Jag är ju 83, men tjiiing, haha, jag tänker inte på det. Jag har fullt upp att göra. Jag hinner inte tänka på eller prata om döden, den kommer ändå en dag. Jag hoppas det dröjer.

Publicerad:

LÄS VIDARE