Vill införa tvångsadoptioner ‒ före födseln

Av: TT

Publicerad:
Danmarks statsminister Mette Frederiksen vill utöka möjligheterna till tvångsadoption. Arkivbild.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen vill utöka möjligheterna till tvångsadoption. Arkivbild.

Danmarks regering vill göra det lättare att adoptera bort barn utan föräldrarnas samtycke. Tvångsadoptioner ska kunna göras redan innan barnen är födda.

I sitt första nyårstal som statsminister, den 1 januari 2020, talade Mette Frederiksen om behovet av att öka möjligheten att adoptera bort barn utan föräldrarnas samtycke. Men processen kom att försenas av pandemin.

I det initiativ som hennes socialdemokratiska regering nu presenterar föreslås även att beslut om tvångsadoption ska kunna fattas redan innan ett barn är fött.

"Några få föräldrar har så svårt att klara föräldrarollen att de ger barnen en start på livet som präglas av allvarlig försummelse", står det att läsa i förslaget.

"Dessa barn ska vi skydda bättre genom att se till att adoption kan förberedas under graviditeten och träda i kraft redan från födseln."

Möjligheten finns redan

Möjligheten till tvångsadoption har funnits i Danmark sedan 2009. Även om regeringen vill göra det lättare betonar socialminister Astrid Krag att kraven fortsatt ska vara höga.

– Det är inte något som ska användas lättvindigt. Det ska vara en konkret och individuell prövning, säger hon.

Välkomnar förslaget

Barnrättsorganisationen Børns Vilkår välkomnar förslaget. Ordföranden Rasmus Kjeldahl säger att nuvarande regler gör att barn vars föräldrar inte klarar av omvårdnaden riskerar att skickas runt mellan olika boenden.

– Så att använda adoption något oftare, inklusive tvångsadoption, är vi positiva till.

Förslagen om utökade möjligheter till tvångsadoption ingår i den programförklaring som regeringen döpt till "Barnen först" och som innehåller totalt 43 punkter som ska säkra "ett tryggt hem och flera rättigheter" för Danmarks barn.

Publicerad: