Putins ex-rådgivare plötslig sjuk i ovanlig nervsjukdom

Publicerad 2022-08-01

När kriget i Ukraina bröt ut hoppade Putin-rådgivaren Anatolij Tjubajs av.

Nu är han svårt sjuk i en ovanlig nervsjukdom och får intensivvård.

– Vi önskar honom ett snabbt tillfrisknande, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Det var under söndagen som Anatolij Tjubajs fick föras till ett sjukhus i något västeuropeiskt land. Tillståndet var kritiskt och enligt hans fru hade hans hand och ben domnat av, rapporterar The New York Times.

Tillståndet visade sig vara Guillain-Barrés syndrom, en mycket ovanlig sjukdom där immunsystemet attackerar kroppens nervsystem.

Han har stått Rysslands president Vladimir Putin nära sedan 1990-talet och är en av de högst uppsatta personerna inom Kreml som avgått sedan invasionen av Ukraina. Han har dessutom varit vice premiärminister till den förre ryske ledaren Boris Jeltsin.

Han var Putins internationella klimatsändebud när han i mars avgick, utan någon egentlig anledning. Det sägs dock bero på hans motstånd mot Rysslands invasion av Ukraina.

Inte första gången

Det är i nuläget oklart vad som hänt den före detta Kreml-höjdaren, men händelsen har kopplats samman med andra Putin-motståndare som dött eller blivit allvarligt sjuka av gift. Den kanske mest kända är den numer fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Dmitrij Peskov menar att nyheterna om Anatolij Tjubajs sjukdom är tråkiga och önskar att han ska bli frisk snart igen, enligt Tass.

– Han är rysk medborgare och vi försöker hjälpa alla ryska medborgare så gott som det går, säger Dmitrij Peskov, enligt det ryska nyhetsorganet.

Dmitrij Peskov.