Ebba Buschs löfte: Mer pengar till välfärden nästa år

Publicerad 2023-06-14

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch utlovar nu extra tillskott till regionerna och kommunerna till nästa år.

I höstbudgeten kommer regeringen att skjuta till mer pengar, är beskedet.

– Det vågar jag lova redan nu, säger Ebba Busch i en intervju med Aftonbladet.

Debatten om kommunernas och regionernas tuffa ekonomiska läge, på grund av den höga inflationen, har rasat i Sveriges riksdag under en längre tid.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, har varnat för stora nedskärningar och underskott på uppåt 24 miljarder kronor för 2024. Oppositionen, främst i form av Socialdemokraterna, har legat på regeringen hårt om att öka stödet till välfärden för att inte minst täcka upp i skolan inför höstterminen.

Kravet från S är att regeringen måste återkomma innan midsommar med besked till kommuner och regioner om huruvida de ska få extra pengar under nästa år.

Men även inom Moderaterna har krav på tillskott kommit. Tre regionråd i södra Sverige har skrivit ett gemensamt brev till finansminister Elisabeth Svantesson (M) där de ber om besked inför 2024 och varnar för drastiska neddragningar om pengar inte skjuts till från statligt håll.

Ebba Busch.

Pengar i nya budgeten

Men regeringen har hållit emot och inte velat komma med utfästelser om mer pengar till välfärden.

I en intervju med Aftonbladet utlovar nu Kristdemokraternas partiledare, tillika energi- och näringsminister, Ebba Busch att regeringen kommer att skjuta till pengar till välfärden i den statsbudget som ska klubbas i höst och som gäller för nästa år.

– Det vågar jag lova redan nu, säger Ebba Busch.

Den senaste tidens våldsvåg, med masskjutningen i Farsta som krävde två dödsoffer under den gångna helgen, har återigen lyft upp frågan om kommunernas förebyggande arbete högt på den politiska agendan.

På tisdagen gick Socialdemokraterna ut med ett förslag om att de 28 kommuner som har så kallade utsatta områden ska få dela på 250 miljoner kronor som ska vara riktade till rekrytering av fältassistenter som ska hålla unga borta från gängkriminalitet. Då upprepade oppositionsledaren Magdalena Andersson också kravet på att regeringen måste ge besked innan midsommar om välfärden får några extra medel under nästa år.

Sorg efter masskjutningen i Farsta.

Tuffa prioriteringar

Enligt Tidöavtalets partier ska de formella budgetförhandlingarna dra igång under sommaren. Men Ebba Busch kommer med besked redan nu.

KD-ledaren påpekar att kommunerna och regionerna kommer att behöva göra tuffa prioriteringar för att få ihop ekonomin inför nästa år, bland annat pekar hon på projekt i S-styrda kommuner som hon anser inte borde genomföras – samtidigt som hon upprepar löftet om mer pengar till välfärden i höstbudgeten.

– De tre största kommunerna i Sverige är S-styrda och man gör inte tillräckligt tuffa prioriteringar. Jag säger inte att det är lätt men i Göteborg lägger man alltså miljarder på ett kommunalt ägt badhotell. I Stockholm lägger man 5 miljoner på en klimatkonsult och 23 miljoner för att måla en gata röd.

– De pengarna till fältassistenter skulle göra skillnad och det är tuffa prioriteringar som måste till nu. Men vi kommer också att skjuta till mer medel i höstbudgeten.

Ebba Busch säger vidare att väljarna ska kunna lita på att Kristdemokraterna har som ingångsvärde i budgetförhandlingarna att ge mer medel till regioner och kommuner för att kunna säkra välfärden.

– Det är KD som driver de sociala frågorna och som har värderingsaspekterna med, oavsett om vi pratar om brottsbekämpning eller välfärd.